BalkansPress

Dobro došli!

Dok se Sjedinjene Američke Države hvale da su u Avganistanu bacile najveću nenuklearnu bombu GBU-43, poznatu kao "majku svih bombi", "Raša Tudej" tvrdi da Rusija poseduje mnogo jaču bombu, poznatu kao "otac svih bombi".

"Nemojte se prevariti. Rusija poseduje nešto mnogo jače. Deco, upoznajte tatu", navodi ruska televizija.

Rusija je razvila avijacionu termobaričnu bombu povećane snage, poznatu kao "Otac svih bombi", 2007. godine i ona, kako se navodi, zasenjuje svog američkog rivala i po snazi i po efikasnosti.

 

Za razliku od američke bombe, koja teži 8.200 kilograma, ruska bomba je lakša - njena težina iznosi 7.100 kilograma.

Ruska bomba eksplodira u vazduhu, spajajući se s atmosferskim kiseonikom kako bi proširila radijus eksplozije dok uništava mete.

Gasovi u blizini eksplozije izgorevaju, stvarajući vakuum, koji može da povuče objekte ka središtu eksplozije.

Bomba je testirana 2007. godine na nepoznatoj lokaciji, a posle nje je ostala "spaljena zemlja" za koju "Raša tudej" navodi da je izgledala "više kao površina meseca".

Tadašnji zamenik načelnika ruskih oružanih snaga Aleksandar Ruškin rekao je tada da je ruska bomba pokazala da se njena "efikasnost i sposobnosti mogu porediti sa nuklearnim oružjem".

"Istovremeno, upotreba ovog oružja ne šteti niti zagađuje okolinu, kao nuklearno oružje", rekao je Ruškin.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da razvoj te bombe nije u suprotnosti sa bilo kakvim sporazumom o nuklearnom naoružanju.

 

Ruski "otac svih bombi" u značajnoj meri se, ipak, razlikuje od američke "majke svih bombi", jer Rusija nikada nije osetila potrebu da upotrebi tu bombu, zaključuje Raša tudej.

Vojska SAD saopštila je juče da je ta zamlja u napadu na Avganistan bacila do sada najveću nenukleranu bombu, GBU-43, poznatu kao "majku svih bombi".

Mete su bile pećine u provinciji Nangarar na istoku Avganistana koje su koristili ekstremisti Islamske države.

 

Scroll to top