BalkansPress

Dobro došli!

Termovizijski snimak Parade Pobede 9. maja na Crvenom trgu pokazao je da su najsavremeniji ruski tenkovi T-14 "Armata" gotovo nevidljivi kad je reč o termoviziskom odrazu. Snimak je, blago rečeno, zaprepastio jastrebove u Vašingtonu jer to znači da su njihove najmodernije rakete i protivtenkovski sistemi poput FGM-148U Javelin (koplje) beskorisni.

Armata se ne može otkriti termovizorom i na njega se ne mogu navoditi savremene protivtenkovske rakete poput Javelin koje proizvode koncerni Raytheon i Lockheed Martin (prvi serijski protivtenkovski raketni sistem u svetu koji ima infracrveni sistem samonavođenja tipa IIR i radi na principu ispali i zaboravi)

Kad je reč o tenku T-14 Armata njegov toplotni portret u objektivu infracrvene kamere je vrlo bled, s obzirom da se svetli samo mali otvor izduvnog sistema motora.

 

Time su potpuno potvrđene reči zamenika generalnog direktora naučno-industrijske korporacije Uralvagonzavod Vjačeslava Halitova, koji je rekao da će novi ruski tenk biti napravljen po stelt tehnologiji. 

Materijal koji upija radio-signale i specijalna farba otežavaju brzo otkrivanje tenka u noćnim uslovima u infracrvenom dijapazonu, a zasečeni uglovi kupole tenka upijaju radarske zrake kao kod aviona nove generacije F-22 Raptor i T-50.

Nevidljivo odelo za tenk

Tenk T-14 ima i druge mogućnosti za opstanak i maskiranje na terenu. Za njega je specijalno napravljena maskirna cirada - Mantija.

Mnogo bolji od Abramsa

Poredeći T-14 sa zapadnim modelima, konstruktori kažu da je on za 25-30 odsto bolji od američkog Abramsa, francuskog Leklerka i nemačkog Leoparda 2.

To je spoj mekog platna Nakidka maskirnih boja koje upija radio-signale i antikumulativnih rešetkastih ploča koje štite tenk od visokopreciznog protivtenkovskog oružja i sredstava za blisku borbu, tj. od ručnih protivtenkovskih bacača granata.

Princip funkcionisanja Mantije je prilično jednostavan. Njome se prekriva tenk ili borbeno vozilo pešadije, ili druga oklopna tehnika.

   

Tkanina Mantije je napravljena po principu trostruke zaštite: upija radio-talase, odbija ih i istovremeno odbacuje, te na taj način efikasno smanjuje uočljivost objekta koji se kreće. Tako je toplotni trag upaljenih motora znatno manji, tako da tehnika nije uočljiva. To znači da je ne mogu videti bojeve glave sa samonavođenjem na raketama Javelin, kao ni ostale rakete koje se navode na cilj pomoću toplotnog traga.

Konkurenti su mu nula

Poredeći T-14 sa zapadnim modelima, konstruktori kažu da je on za 25-30 odsto bolji od američkog Abramsa, francuskog Leklerka i nemačkog Leoparda 2.

Glavna osobenost ruskog tenka je u tome što se tenkisti ne nalaze u kupoli. Posada se nalazi u izolovanoj blindiranoj kapsuli, a upravlja tenkom daljinskim putem. Ovaj tenk ima novi dizel motor sa 1.500 konjskih snaga i novi top 2A82 kalibra 125 milimetara.

Predstavnici fabrike kao osobenost ističu i višeslojni kompozitni oklop.

 

(Izvor: Informer.rs)

Scroll to top