BalkansPress

Dobro došli!

Za sve one koji su bili prisutni kada su na vojni aerodrom u Batajnici dopremljeni ruski migovi bio je to nesvakidašnji prizor. Ne zbog migova koji su u Beograd stigli rasklopljeni, već zbog sletanja najvećeg serijskog transprotnog aviona na svetu "Antonov 124". O kakvoj grdosiji se radi dovoljno je izneti samo jedan podatak - samo površina njegovih krila iznosi čak 628 kvadrata.

U nastavku pogledajte galeriju čuvenog aviona koji je oborio čak 21 svetski rekord.

 

Gledajući fotografije teško je steći utisak da se radi o tako fascinantnoj letelici, a još manje da je zahvaljujući svojim karakteristikama i dostignućima oborila čak 21 svetski rekord u raznim disciplinama leta.

Ipak, ne bez razloga, ovaj avion je, uz oznaku An-124, dobio i službeni naziv - "Ruslana" i to po džinu iz ruskih bajki.

*Foto: Alex Beltyukov - RuSpotters Team / Wikipedia

Za početak, dovoljno je pomenuti dimenzije aviona Antonov 124 - visok je čak 20,78, a dugačak 69,10 metara. Raspon njegovih krila iznosi 73,3 metara, a njihova površina čak 628 kvadrata. Dakle, samo krila tog aviona imaju površinu kao 10 stanova od po 63 kvadrata.

*Foto: Alex Beltyukov - RuSpotters Team / Wikipedia

 

Ništa manje fascinantna nije njegova masa. Kada je prazan, težina ovog džina je 175.000 kilograma, a normalna poletna kreće se oko 405.000 kilograma. Ovaj avion podigao je teret od 171.219 kilograma na visini od 2.000 metara, čime je oboren dotadašnji svetski rekord.

*Foto: John Murphy / Wikipedia

Svetski rekord je ostvaren i kada je bez sletanja i točenja goriva preleto 20.150,92 kilometara.

*Foto: Vitaly V. Kuzmin / Wikipedia

 

Ovaj avion uz sav teret može da preveze 88 putnika, a najveća brzina koju je postigao je 865 kilometara na čas. Najveća visina na koju može da se popne je 12.000 metara.

*Foto: Anton Bannikov / Wikipedia

Antonov 124 je najveći serijski transportni avion na svetu i drugi po veličini transportni avion, budući da ga je pretekao Antonov 225, ali je do sada napravljena samo jedna takva letelica.

*Foto: A.Stanković / RAS Srbija

Iako se često kaže da je An - 124 ruski avion, on je proizveden u Ukrajini, u kompaniji "Antonov", a registrovan u Rusiji. Prvi let je imao 1982. godine i tada je to bila sovjetska letelica.

(BalkansPress / Blic.rs)

Scroll to top