Američki medijski portal „The National Interest“ napravio je interesantnu analizu koja obuhvata dva lovca pete generacije, kao i teorijsku simulaciju šta bi se desilo u eventualnom sukobu u vazduhu. Naravno, ne treba biti preterano vidovit pa zaključiti da se radi o američkom lovcu F-22 "Raptor" i njegovom ruskom suparniku PAK-FA (Suhoj-57).

Kako piše ovaj portal, a prenela "Ruska gazeta", kod američkog lovca maksimalno je primenjena stelt-tehnologija, koja mu omogućava da bude „nevidljiv“ za protivničke radare. Autori ovog teksta hvale njegove izuzetne manevarske sposobnosti, kao i kvalitet vizuelne preglednosti iz kabine pilota. Ovo mu omogućava da brzo otkrije svaku opasnost koja se nalazi u vidljivom spektru, i da momentalno reaguje na nju.

 

Kod aviona F-22 "Raptor" su primenjeni snažniji motori (mod. "Pratt & Whitney" F119-PW-100) nego kod npr. aviona F-15 "Eagle", a takođe ima i moćniji radar AN/APG-77v1, koji ima takva svojstva da može da primeti i klasifikuje neprijatelja pre nego što on otkrije njega.

F-22 raptor

*Foto: Jeon Heon-Kyun / Epa / F-22 raptor

Kod "Raptora" postoje tri odseka za smeštaj ubojitih sredstava. U njima se nalaze rakete kratkog dometa klase vazduh-vazduh, opremljene infracrvenim bojevim glavama za samonavođenje. Radi se o raketama AIM-9M / X "Sidewinder".

Takođe, ovaj avion može da ponese do šest navođenih raketa srednjeg dometa klase vazduh-vazduh AIM-120 AMRAAM ("Slammer"), kao i upravljive bombe JDAM. Naoružan je rotacionim topom kal.20mm M61A2 "Vulcan" sa borbenim kompletom od 480 granata.

 

Kada se govori o ruskom pandanu Su-57, autori napominju da se za razliku od američkog lovca, još mnogo toga ne zna o novom ruskom avionu. Ipak, američki stručnjaci smatraju da se radi o fundamentalno različitim letelicama, gde je kod konstruisanja aviona F-22 "Raptor" više pažnje fokusirano na njegovu manevarbilnost i posebno „nevidljivost“, dok je kod Su-57 favorizovana maksimalna brzina i agilnost. Teško da se iko može meriti sa manevarskim sposobnostima ovog aviona, posebno kada se bitka izvodi u zoni nadzvučnih brzina.

*Foto: Jeon Heon-Kyun / EPA;

Zahvaljujući najnovijem radaru N036 "Belka", Su-57 je sposoban da otkrije avione koji imaju steltne karakteristike. Pored toga, pilot na ovom aparatu raspolaže i naprednim sistemom infracrvene detekcije cilja i njegovog praćenja, što predstavlja posebno polje interesovanja američkih vojnih stručnjaka.

Ovo izdanje dalje navodi da ruski avion raspolaže sa dva unutrašnja borbena spremnika u koje mogu da budu razmeštene četiri rakete srednjeg dometa klase vazduh-vazduh K-77M (duboko modernizovana rakete R-77/RVV-AE). Pretpostavka je da ove rakete mogu da pogode cilj na daljinama većim od 160km. Pored ovih raketa avion može da nosi i projektile kratkog dometa vazduh-vazduh K-74M2 opremljeni infracrvenim glavama za samonavođenje.

Glavni zadatak Su-57 je, po rečima autora ovog teksta, detektovanje i eliminacija pretnji na velikim daljinama. Pri tome, ovaj avion zahvaljujući svojim odličnim brzinskim svojstvima, može munjevito da odreaguje na eventualnu opasnost i da napusti polje boja ukoliko njegov pilot proceni da u njemu ne može da izađe kao pobednik.

Međutim, to još nije sve

- Kombinacija manevarbilnosti i kompleksa infracrvene pretrage prostora na kome se izvodi vazdušna bitka, može da bude smrtno opasna za američke avione - priznaju autori ovog teksta.

Sa druge strane, američki F-22 se pre svega uzda u svoju nevidljivost i sposobnost manevra, kao i mogućnosti radara da otkrije protivnika na velikim daljinama.

Dakle, kombinacija snažnog radara i kvalitetnije urađene steltnosti aviona predstavlja manevarski prostor gde F-22 ima svoju veliku šansu. Ovo je od posebne važnosti u prvoj fazi eventualnog vazdušnog boja, napominju američki stručnjaci. Kada bi se ušlo u zonu bliskog boja tzv. „dogfighta“ najverovatnije da bi u tom slučaju veće šanse bile na strani "Su-57".

(BalkansPress / Blic.rs)

Scroll to top