Pronalazač Ričard Brauning u svom „džet-ski odelu“ leteo brzinom od 52 kilometra na sat. Najavio turneju po svetu.

London - Britanski pronalazač Ričard Brauning (32), poznat i kao čovek raketa, postavio je novi rekord u brzini letenja u svom „džet-ski odelu“!

 

Ovaj avanturista, koji je i pripadnik rezervnog sastava kraljevskih marinaca, leteo je brzinom od 52 kilometra na sat.

*Foto: Printscreen YT

Rekvizit iz filma

Zanimljivo je da je neobično odelo koje podseća na rekvizit iz nekog naučnofantastičnog filma izradio sam Brauning i da ono košta 45.000 evra. On je postavio rekord u postignutoj brzini leta sa odelom na mlazni pogon. Odelo poleće vertikalno i upravlja se pokretanjem ruku, dok displej unutar kacige obaveštava letača o brzini leta i potrošnji goriva.

On je uspešnim letom u Laguna parku u Redingu uspeo da uđe u Ginisovu knjigu rekorda. Prva dva pokušaja poletanja bila su neuspešna, ali je u trećem uspeo da uhvati zalet pre nego što je napravio zaokret i završio u jezeru.

 

- Više sam nego srećan jer sam postigao rekord i nama nikakve sumnje da je ovo samo početak - rekao je oduševljeni Brauning posle leta i nastavio:

- Siguran sam da ću u bliskoj budućnosti uspeti da oborim rekord. Ovo odelo može da podnese i brzinu od nekoliko stotina kilometara na sat, ali pri toj brzini je teško upravljati.

*Foto: Printscreen YT

Teško upravljati

Ričard Brauning kaže da je tri godine radio na pravljenju ovog odela i da je još u mladosti bio fasciniran letenjem. Inspiracija mu je bio otac, koji je aeronautički inženjer i radio je u fabrici helikoptera. Brauning se sada sprema na turneju tokom koje će obići 12 zemalja kako bi pokazao svoj izum.

(BalkansPress / Kurir.rs)

Scroll to top