Roboti sa veštačkom inteligencijom uskoro bi mogli da imaju "decu" sa svojim vlasnicima zahvaljujući poslednjim probojima u nauci, smatra stručnjak za veštačku inteligenciju i autor knjige "Love and S*x with Robots" doktor Dejvid Levi.

Levi tvrdi da bi poslednja otkrića na polju istraživanja matičnih ćelija, bionanotehnologije, robotske genetike i stvaranja veštačkih hromozoma, mogla da dovedu do stvaranja robotske dece.

  

Iako nije siguran kada bi to moglo da se dogodi, naučnik kaže da bi robotske bebe mogle da počnu da se rađaju već za oko 100 godina, prenosi Dejli mejl. 

Levi je na Međunarodnom kongresu u Londonu skrenuo pažnju na istraživanje Univerziteta u Ohaju u okviru kojeg je razvijen nanotehnološki čip koji uspešno ubrizgava genetski kod u ćelije ljudske kože. 

Levi smatra da bi isti proces, poznat kao nanotransfekcija tkiva (TNT), mogao da omogući prenošenje genetičkog koda robota na potomke zajedno sa ljudskim. 

Slično smatra i tvorac seks-robota "Silicon Samantha" Sergi Santos, koji smatra da će se roboti i ljudi u budućnosti venčavati. 

Sergi smatra da će specijalan kompjuterski softver biti zadužen za proizvodnju mozga sa veštačkom inteligencijom i trodimenzionalne šeme za štampanje tela deteta. 

 - U proizvedeni mozak zatim bih ugradio moralne vrednosti, koncept lepote, pravde i ostalih ljudskih vrednosti. Onda bih napravio algoritam u vezi sa mojim uverenjima o tim konceptima i uskladio ga sa uverenjima moje robotske partnerke. I to je to. Odštampao bih dete koje predstavlja spoj nje i mene. Ne vidim nikakve komplikacije u vezi sa tim - rekao je Santos.

(BalkansPress / B92.net)

Scroll to top