BalkansPress

Dobro došli!

Ruska državna odbrambena korporacija "Rosteh" objavila je na Jutjubu video u kome promoviše novi lovac. Avion, kojeg su u Americi nazvali "Vrištač", biće predstavljen na Međunarodnom avionskom i kosmičkom salonu "MAKS-2021".

Na snimku se prvi put mogu videti konture prednjeg dela aviona, a otkriveno je i da će avion proizvoditi kompanija "Suhoj". Pored toga na videu se mogu videti elementi instrument table i mehanizmi za upravljanje.

Fotografiju aviona je na "Tviter" postavio kineski vojni i reporter sa nadimkom "Rupprecht_A".

 

Pored fotografija pojavio se i video sa ekskluzivnim kadrovima i to na Telegram kanalu "Vojna istorija naoružanja".

Kako pojašnjava list "Ruska gazeta" snimak je napravljen u zatvorenom hangaru gde su u toku pripreme aviona za premijeru. Inače, kako ocenjuje list, avion po boji podseća n lovac Su-57, međutim, na avionu se može videti broj 75, što može da ukazuje na to da je avion dobio naziv Su-75.

Na videu i fotografijama se mogu videti detalji ovog misterioznog aviona, između ostalog, da se mlaznici motora nalaze u trupu. List navodi da će, verovatno, zajedno sa letelicom biti predstavljeno i njeno oružje.

 

Amerikanci avion nazvali "Vrištač"

Čim je objavljen snimak ovog aviona reagovali su brojni svetski mediji, a američki list "Difens blog" je naveo da je u američkoj obaveštajnoj službi avion o kome se malo zna dabio naziv "Vrištač".

Inače, o ovom avionu je javnost saznala krajem maja kada je neimenovani izvor iz ruskog odbrambenog sektora saopštio da korporacija „Rosteh“ radi na razvoju prvog ruskog lakog višenamenskog lovca pete generacije sa jednim motorom.

Kako je tada rekao, nova letelica bi trebalo da ima poletnu masu do 18 tona, njena maksimalna brzina premašiće dva maha, biće manje primetan za radar i imaće fantastične mogućnosti manevrisanja.

Podsetimo, izložba MAKS-2021 biće održana od 20-25. jula u Žukovskom, nedaleko od Moskve.

Scroll to top