BalkansPress

Dobro došli!

Amerikanci su izveli još jedno uspešno lansiranje svog mini-šatla H-37V, ali su američki generali vojni stručnjaci bili veoma škrti na rečima.

Tačnije, velikih reči i pohvala nije bilo. Govorilo se samo o „proveri tehničkih parametara“ i „testiranju novih tehnologija“. A mini-šatl je aparat koji može da nosi i nuklearno oružje!

H-37V je na orbitu iznela raketa-nosač Atlas V. Međutim, o ovoj misiji se zna veoma malo. „Procurilo“ je samo da je za poslednji test-let korišćen usavršeni „jonski raketni motor“ koji će mini-šatlu omogućiti „manevrisanje u kosmosu“.

Od ranije se zna da je H-37V nosio aparaturu NASA za izučavanje uticaja kosmičke sredine na različite vrste materijala. Dobijeni podaci će se koristiti prilikom proizvodnje budućih kosmičkih aparata.

Ima pretpostavki da je H-37V nosio i špijunsku i opremu za „popravljanje pokvarenih satelita“.

Američka armija trenutno ima dva X-37B koje Pentagon zvanično nziva „eksperimentalnim kosmički aparatima“, a američka štampa - „tajnim šatlovima“.

 

Od 2010, SAD su lansirale tri aparata iz serije H-37V čijim glavnim ulogama se smatraju: dostavljanje manjih tereta u kosmos i „kosmička špijunaža“.

Rad na ovoj svemirskoj bespilotnoj letelici jedan je od najtajnijih poduhvata američke vojne kosmonautike.

H-37V se može smatrati lakim vazdušno-kosmičkim avionom. Dugačak je 8,23 metra, raspon krila mu je samo 4,6 m. Sa ispuštenim točkovima - visok je nešto manje od tri metra.

Može da primi tereta koliko jedan pikap. Opremljen je sa dva raketna motora Rocketdyne 2/3. Za razliku od velikog šatla, koji je koristio motore od starta, H-37V svoje koristi samo za manevrisanje u kosmosu.

Dopisni član Ruske akademije kosmonautike Jurij Karaš povodom novog test-leta rekao je:

„X-37B će služiti Pentagonu, a verovatno i CIA i NSA. Njegovi zadaci su primarno obaveštajni. Grubo rečeno: držanje „na oku“ Zemlje. Njegov prednost nad klasičnim kosmičkim aparatima je u tome što može na orbitu nositi skupu aparaturu i vraćati je na Zemlju, a još je tu aparaturu moguće zameniti drugom. Dakle, to je bolje i isplativije nego lansirati satelite za jednokratnu upotrebu, pogotovo što X-37B ima osetno bolje manevarske sposobnosti“.

Bivši načelnik glavnog štaba ruskih strateških raketnih snaga - general-pukovnik Viktor Jesin - smatra da X-37B nema neku naročitu špijunsku superiornost, ali ukazuje da ne treba potcenjivati mogućnost mini-šatla da nosi oružje, uključujući nuklearno.

Jesin posebno naglašava: „Amerikanci su svojim mini-šatlovima očito namenili da nose oružje, uključujući i nuklearno. Pretpostavljam da su zato odbacili našu i kinesku inicijativu da se zabrani držanje u kosmosu bilo kakvog oružja. Gabariti X-37B su takvi da on može nositi i hipersonično visokoprecizno oruže sa klasičnom bojevom glavom. To ih povezuje sa programom munjevitog globalnog udara. Manevarske sposobnosti će X-37B omogućavati da se spušta i ponovo podiže, da brzo menja trajektoriju leta, a to je upravo ono što je potrebno z upotrebu oružja i ponovno uzletanje“.

(Izvor: Fakti.org | US Standard)

Scroll to top