BalkansPress

Dobro došli!

Obrni, okreni - ekran. Ovako bi najkraće mogao da se opiše ruski smartfon "jotafon 2", koji je premijer Rusije Dmitrij Medvedev nedavno poklonio predsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću. U pitanju je jedan od najsavremenijih mobilnih uređaja na tržištu i jedini telefon sa dva ekrana.

"Jotafon 2" radi na Android operativnom sistemu (4.4, KitKat) i može da se pohvali sa snažnim procesorom - Qualcomm Snapdragon 801 2.2 GHz quad-core. Ovaj 4G model raspolaže sa 2 GB RAM i 32 GB interne memorije. Prednja kamera od 8 i pomoćna od 2,1 megapiksela zadovoljava potrebe za dobrim fotografijama, a video u Full HD rezoluciji se podrazumeva.

 

Ono po čemu se najviše izdavaja na tržištu je činjenica da ima čak dva ekrana. Ruski proizvođač se za razliku od konkurencije iz Južne Koreje (takmiče se u pravljenju telefona sa zakrivljenim ekranima) odlučio da na interesantan, ali i veoma praktičan način doskoči azijskim takmacima. Glavni AMOLED ekran dijagonale 5 inča je upakovan u lepo dizajnirano kućište zaobljenih ivica. Ipak, sa zadnje strane, umesto poklopca baterije, nalazi se drugi ekran e-ink (EPD) panel od 4,7 inča.

Ovaj displej je uvek uključen i prikazuje statusne podatke, kao što su vreme, meteorološka prognoza, notifikacije ili slika po izboru. Može da prikazuje i isti sadržaj kao glavni ekran, što je odlično rešenje u situacijama kada je baterija istrošena (e-ink ekran je znatno štedljiviji). Za glavim ekranom zaostaje po tome što je slabije osetljiviji na dodir i sporije reprodukuje video.

"Jota 2" je bez sumnje autentičan telefon, koji ne možete da pomešate sa modelom nekog drugog proizvođača. Lično ga je promovisao predsednik Vladimir Putin (još krajem prošle godine), a Rusi od njega najviše očekuju na tržištu Kine. "Jota 2" je dostupan i kupcima u Srbiji. U zavisnosti od postpejd paketa, cena se kreće od dinar pa do 49.200 dinara.

(Novosti.rs)

Scroll to top