BalkansPress

Dobro došli!

Prva tura specijalnih uređaja "hibini-10B“, koji omogućavaju da se bombarderi Su-34 zaštite od svih savremenih sredstava PVO biće isporučena ruskoj vojsci, izjavio je direktor Koncerna radioelektronske tehnologije Igor Nasenkov.

Prema njegovim rečima, radi se o relativno malim kutijama koje se stavljaju na krajeve krila aviona, čime su letelice zaštićene od svih savremenih sredstava PVO i neprijateljskih lovaca.

Nasenkov je dodao da će prva tura ovih uređaja stići do kraja novembra.

 

"Hibini-10B“ funkcioniše tako što, nakon uzbune o raketnom napadu, prekriva avion zaštitnom radio-elektronskom "kapom“, a kao rezultat rakete se jednostavno "sklanjaju“ i ne stižu do cilja.

Pored toga, Su-34 sa ugrađenim "hibinijem“ omogućiće i zaštitu svih drugih aviona koji se nalaze u neposrednoj blizini, a može se koristiti i za zaštitu objekata, ali i PVO sistema.

Uređaj "hibini-10b“ je samo jedan u nizu ruskih sistema za radio-elektronsku borbu, koja omogućava da se protivnik dovede u zabludu, odnosno da se "zaslepe“ protivnički radari ili pak ispaljene rakete preusmere na lažne ciljeve.

Scroll to top