BalkansPress

Dobro došli!

Odluka da se ispali termonuklearna raketa iznad Los Angelesa je jasna poruka celom svetu, i direktno upozorenja Rusiji i Kini da odstupe“, piše bivši oficir američke vojske Joakim Hagopian.

Iznenadna vojna vežba iznad Kalifornije uzbudila je stotine hiljade građana kada je prošle subote američka vojska isprobavala ispravnost procedure lansiranja balističkih raketa. Mornarica SAD je u subotu uveče bez upozorenja lansirala krstareću raketu Trident 2 sa podmornice USS Kentaki blizu obale Južne Kalifornije.

Stotine hiljada svedoka su posmatrali jarko osvetljeno nebo a vest se proširila širom sveta. Specifičnost ove vojne probe, kao i snažna svetlost koja se videla prilikom leta su izazvali paniku među građanima, i brojne teorije, od pojave NLO do početka Trećeg svetskog rata. Mornarica je zatim u ponedeljak tokom dana ispalilla drugu Trident raketu, apovodot toga, Joakim Hagopian, diplomac Vest Pointa i bivši oficir američke vojske je za portal Global Research naveo da je ova iznenadna i neočekivana vojn avežba zapravo poruka Rusiji i Kini da ne ugružavaju globalnu vojnu dominaciju SAD.

 

 

„Ovi događaji provociraju rast globalnih tenzija. Odluka da se ispali termonuklearna raketa iznad Los Angelesa je jasna poruka celom svetu, i direktno upozorenja Rusiji i Kini da odstupe“, piše Hagopian.

„Trident 2 raketa ima domet od 4000 nautičkih milja, i moože da dosegne Peking. Tako je američka vlada reagovala na izazov Rusije i Kine globalnoj dominaciji SAD kao najmoćnije zemlje na svetu. Poruka je jasna – dalje osporavanje Amerike kao nespornog vojnog gospodara planete će pokrenuti globalni rat.

U međuvremenu, kao deo globalnih ratnih priprema, počela je masivna šestonedeljna NATO vežba koja uključuje 36.000 vojnika, 200 aviona i 60 brodova. A samo nekoliko sati pre lansiranja Tridenta ministar odbrane Ešton Karter je ponovio stav SAD da neće tolerisati da Rusija i Kina osporavaju postojeći svetski poredak.

Karter je izneo plan povećanja broja američkih vojnika u Evropi od 50%, dok je generala Filip Bridlov upozorio da Rusija predstavlja takvu pretnju da će “SAD možda morati da se bore preko Atlantika”

 

Jasno je da su u poslednjih nekoliko godina Rusija i Kina učinile značajan napredak i modernizaciji i nadogradnji svoje vojne moći. Nažalost, razarajući svetski rat supersila ne bi doneo pobednika, već bi doveo do izumiranja ljudi, dok elita veruje da može da preživi nuklearni holokaust iz luksuznih podzemnih bunkera“, zaključuje Hagopian.

Pogledajte video:

(Web-tribune.com)

 

Scroll to top