Same SAD nameravaju da upotrebljavaju lasere protiv neprijateljskih aviona, bespilotnih letelica i navođenih raketa. Američka mornarica može da ih koristi protiv dronova, manjih brodova i podmornica.

Amerikanci tvrde da je kineska armija počela da dobija puške sa „oslepljujućim laserima”, iako je takvo oružje zabranjeno konvencijom UN o korišćenju običnog naoružanja.

The Washington Free Beacon objavio je: „Kina modernizuje svoje lasersko oružje da bi zadoboljila potrebe svojih Oružanih snaga pri izvođenju različitih ratnih operacija.

Oslepljujuće oružje se koristi najviše za zaslepljivanje na kratkim rastojanjima i za oštećivanje pribora za noćno osmatranje”.

 

 

Pomenuta konvencija je doneta 1980, sa bitnim dopunama iz 1999. godine, a Free Beacon naglašava da SAD koriste lasere protiv neprijateljskih aviona, bespilotnih letelica i navođenih raketa.

Američka mornarica koristi lasere protiv dronova, manjih brodova i podmornica.

Free Beacon tvrdi da Pentagon nema u planu da se domogne pušaka sličnih kineskim.

Američki ekspert za kinesko naoružanje, Rik Fišer, tvrdi da Kina ima i najmanje dva tipa laserskih topova i da će možda pokušati i da ih proda drugim zemljama.

Fišer ukazuje da Kinezi uveravaju da svoje laserske puške predstavljaju kao pomoćne oružje za svoje specijalne policijske jedinice, ali da one mogu da se koriste i u realnim borbama.

Početkom oktobra su se pojavile tvrdnje da će ruski vojni brodovi uskoro dobiti „stanice za oslepljivanje protivnika”, kakve neće imati niko u svetu.

Global Times je objavio četiri različita tipa laserskih topova.

(Izvor: Fakti.org)

Scroll to top