BalkansPress

Dobro došli!

Za borbeni avion pete generacije T-50 Rusi prave znatno moćniji motor pa će "nevidljivi" biti još brži od sadašnjeg koji se nalazi na probnom ispitivanju.

Kad su u fabrici u Komsomolsku na Amuru napravljeni prvi primerci T-50 bilo je rečeno da će se raditi na sasvim novom motoru a sada je to potvrdio i Dmitrij Rogozin, potpredsednik ruske vlade zadužen za vojnoindustrijski kompleks. Na savetovanju o budućnosti vojne avijacije nije rečeno kada bi novi motar trebalo da počne da se ugrađuje u avione pete generacije ali je u planovima zapisano da to treba biti 2018. godina.

Novi motor će omogućiti ruskom nevidljivom da leti bez korištenja tzv.forsaža nadzvučnom brzinom na velikom razdaljini što je jedna od važnih odlika aviona pete generacije. U procentima bi, kako kažu konstruktori, novi motor trebao biti efikasniji od onog kojeg sada koristi ruski nevidljivi do 20 posto.

Sada su u toku probni letovi deset aviona T-50 sa motorima aviona generacije 4+.Što se tiče manevarskih sposobnosti i elektronike, kao i radara ruski avion T-50 se pokazao kao superioran u odnosu na američke konkurente. Ruski general-pukovnik Viktor Bondarjev ali i ne samo on kaže da je T-50 superioran u mnogočemu prema američkim F-22 i F-35.

 

 

Prvi let ruskog nevidljivog je bio 2010. ali publika ga je videla tek 2011. na aviosalonu MAKS u podmoskovskom Žukovsku.

Elektroniku ugrađenu u ruskom "nevidljivom" već koriste višenamenski lovci SU-35 i ona se pokazala kao jako dobra a ostaje da vidimo let aviona T-50 sa novim motorom 2018. godine. Do 2020. godine ruski vazduhoplovci bi trebalo da dobiju 55 lovaca pete generacije.

Na savetovanju o budućnosti ruske avijacije rečeno je da domaći konstruktori već rade na avionu šeste generacije. Vest ruskih agencija koje su javile da se u Konstrukcionom birou Suhoja već radi na projektovanju aviona šeste generacije brzo se rasprostranila širom sveta. Ali koje će karakteristike imati takav avion za sada se ne zna. Jedino što je kazao Dmitrij Rogozin je to da takav avion mora imati tri odlike - da budu još pouzdaniji, neprimetniji i sa visokim bojevim potencijalom.

- Avion šeste generacije će se praviti najverovatnije u dve varijante - kaže general Viktor Bondarjev komandant Vazdušno kosmičkih snaga Rusije.

U prvoj bi to bio bespilotni bombarder, a u drugoj varijatni sa pilotom. Prednost takvih bespilotnih letilica je u tome što može da se povećava još više brzina i opterećanja u vazduhu koja čovek teško može da podnese. U njemu bi trebalo da bude i još savremenija elektronika i ubojitije oružje.

 

PARTNERI

Rat u Siriji je pokazao da je ruska vojna tehnika među boljima u svetu. To je važno jer je za nove generacije aviona potreban veliki novac. Upravo zato realizacija novih projekata zavisiće direktno od toga koliko će ruski tradiocionalni partneri biti zainteresovani za kupovinu aviona T-50. Do sada su vođeni pregovori sa Indijom. Indusi su predlagali da oni sebi naprave elektroniku koja bi se ugrađivala u "nevidljivom" koji bi kupili od Rusa.

Kina ima svoj "nevidljivi" ali nije nikakva tajna da on leti sa ruskim motorom.

(Novosti.rs)

 

Scroll to top