Oružane snage Rusije započele su testiranje hipersonične krstareće rakete „Cirkon” koju će koristiti njihova ratna flota.

Neimenovani vojni izvor, otkrio je agenciji RIA Novosti: „Hipersonične rakete „Cirkon” već su gotove i počela su njihova ispitivanja sa nadzemne lansirne rampe”.

Brzina „Cirkona” moraće da bude 5-6 Maha, drugim rečima – te rakete će moći da budu do šest puta brže od zvuka.

„Cirkon” je jedan od najtajnijih projekata ruske vojne nauke i industrije. Probna verzija te rakete pojavila se 2011. godine, a sada započinju „kompletna završna testiranja”.

 

 

Ovim raketama biće naoružani ruski ratni brodovi.

Već je najavljeno da će krstarica „Petar Veliki” – čija je modernizacija u toku i treba da ponovo zaplovi posle 2018. godine – biti naoružana upravo hipersoničnim protivbrodskim raketama „Cirkon”.

Tehničke karakteristike „Cirkona” su jedna od najvećih ruskih vojnih tajni.

Prema nekim izvorima, njihov domet treba da bude veći od 1.500 kilometara.

„Petar Veliki” i njegov mlađi brat – krstarica „Admiral Nahimov” – biće opremljeni sa po deset lansirnih uređaja 3S-14 koji će moći da ispaljuju rakete “Oniks”, “Kalibar” i “Cirkon”.

Postoje dve varijante takvih lansirnih sistema: sa po četiri i po osam raketa. U ovoj drugoj varijanti: svaki lansirni sistem ima „šaržer” sa po osam projektila. Ovo znači da će obe krstarice nositi po 40 ili 80 protivbrodskih raketa različitih tipova.

Ruski vojni stručnjaci procenjuju da će obe krstarice sa „Cirkonom” i povećanih brojem raketa druge dve klase postati neporedivo moćnije i nedodirljivije za protivničke brodove.

Napominju takođe: da ni najbolja PVO/PRO nije u stanju da odoli istovremenom napadu 5-10 hipersoničnih raketa…

(Izvor: SputnikNews.com)

Scroll to top