BalkansPress

Dobro došli!

Vojska SAD uvodi u upotrebu novo oružje koje se ispaljuje sa ramena i ima potencijal da potpuno promeni pešadijske taktike na način neviđen od bitke kod Sadove 3. jula 1866. godine kada su pruske trupe s lakoćom nadjačale austrijsku vojsku uz pomoć igličastih puški.

Prema budžetskom zahtevu za 2017. godinu, američka vojska dobiće 105 takozvanih "XM25 CDTE" oružja, odnosno precizno navođenih minobacača koje će koristiti specijalno trenirani vojnici.

"Prema zahtevu vojske za ovaj program viće odvojeno 9.746 miliona dolara 2017., 14.852 miliona 2018., 24.930 miliona 2019., 32.158 miliona 2020. i 25.798 miliona dolara 2021. godine", navodi se u izveštaju IHS Džejns Difens Vikli magazina.

 

Za sada, neće se mnogo toga promeniti za vojnike koji su već na bojnom polju, međutim kada novo oružje bude proizvedeno u dovoljnom broju za šoru primenu, uticaj XM25 će biti revolucionaran i fundamentalno će promeniti pešadijske taktike.

XM25 će u potpunosti anulirati važnost zaklona i potrbu za dugim razmenama vatre, dok će stare taktike manevrisanja i zaklona biti jalove, jer će granate pronalaziti neprijatelja gde god i iza čega god da se krije.

"XM25 je sledeća generacija poluautomatskog oružja dizajnirana za efektivna dejstva protiv neprijatelja koji je zaštićen zidom, ukopan u rov ili skriven na nepristupačnim lokacijama" navodi se na sajtu Orbitala ATK koji proizvodi ovo oružje.

Američki vojnik naoružan novim XM25, Foto: U.S. Army/Wikipedia

*Foto: Američki vojnik naoružan novim XM25, Foto: U.S. Army/Wikipedia

"XM25 povećava verovatnoću pogotka za 300 do 400 procenata", dodaje se na sajtu.

Američka vojska već je testirala XM25 u Avganistanu, međutim reakcije su bile mešovite - neki vojnici su se žalili da je oružje preteško, a punjenje nepraktično za nošenje tokom misija.

Ipak, potencijalan revolucionarni uticaj ne može se poreći, jer vojnici više neće morati da se izlažu neprijateljskoj vatri kako bi eliminisali metu u zaklonu.

(NewsWeek.rs)

Scroll to top