Ukusni zalogaji puni sira idealni su za doručak ili večeru.

Ako spadate u one domaćice koje vole da mese testa, ali nemaju baš mnogo vremena, ovaj recept je idealan za vas!

Pripremite ukusne pogačice sa sirom, koje se brzo pripremaju, a veoma su ukusne i sutradan - pod uslovom da vam koja ostane, što će biti teško!

Sastojci: 300 ml mleka, 200 ml vode, 100 ml ulja, 1 kašika šećera, 1 kašika soli, 40 g svežeg kvasca, 250 g margarina, 500 g sitnog sira, 1 kg brašna, 1 žumance.

 

Priprema: U toplo mleko dodati toplu vodu i izmrviti kvasac i zatim dodati šećer pa sve izmešati. Dodati pola mere brašna, so, skoro sve ulje (ostavite 2 kašike) i 2 pune kašike sira. Izmešati opet sve, pa postepeno dodavati brašno da se umesi testo. Testo treba da bude ni pretvrdo ni premekano, ali ni da se lepi za ruke.

Kada umesite testo, prelijte ga sa one dve kašike ulja što su preostale, pa opet izmesite i ostavite da stoji dok pripremite sir i margarin. Sir ako je neslan posolite i izmešajte. Odmah razvlačite testo, što veće i što tanje u pravougaonik ili kvadrat. Na pola narendajte pola margarina pa preklopite. Zatim opet na pola narendajte preostali margarin pa opet preklopite.

Razvucite opet testo i preklopite sa leve strane na desnu, pa desnu stranu preko leve. Dobijenu traku opet razvući, pa isto preklopiti na tri dela. Pritiskajući oklagijom, ne valjajući, razvlačite testo. Na pola testa nanesite sir i rasporedite. Preklopite testo, odsecite tanko ivice i onda secite u kvadrate ili pravougaonike, manje ili veće, po želji i slažite u nauljen pleh.

Premažite žumancetom i posolite još malo, pa uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni. Pogačice neka odstoje dok se rerna ne ugreje. Pecite oko 20 minuta, u zavisnosti od jačine rerne.

Scroll to top