Samsa je pita od ručno razvijanih kora lisnatog testa i karakteristična je za jugoistočnu Srbiju, a evo kako da je napravite.

Potrebno je pomešati brašno i vodu, i tako mešati kako se testo ne bi zgrudvalo. Ručno izradite testo, formirajte juftku (delove), pospite odozgo sa malo brašna i ostavite da odstoji 30 minuta, pišu na portalu „recepti-kuvar.rs“.

Nakon pola sata, opet premesite testo dok ne postane glatko, opet formirajte juftku i ostavite još 30 minuta. Formirajte testo u delove, tačnije, razvucite testo u obliku kruga debljine do 4-5 mm i obavezno premažite mašću.

 

Od polovine poluprečnika kruga testa, prema spoljašnjoj ivici testa, isecite testo kao u obliku cveta (u sredini ostavite krug, a od tog kruga prema spoljašnjoj ivici isecite 12 oblika koji liče na latice). Ovih 12 oblika presavijte ka središnjem, okruglom delu testa, uzimajući svaki put deo testa koji je nasuprot prethodnom. Kada su sve takozvane latice preklopljene ka sredini testa i jufka formirana, okrenite ih, posolite sa malo brašna i ostavite da odstoje još 20 minuta.

Nakon toga oklagijom razvucite testo debljine 2‒3 mm pravougaonog oblika dimenzija 80 x 40 cm. Sa jedne strane zarolajte testo tri puta. Jufku prilagoditi dimenzijama pleha, koji ste prethodno premazali sa mašću.

 

Samsu pecite u rerni na 220 stepeni oko 35‒40 minuta, u zavisnosti od jačine rerne. Kada je samsa ispečena, izvadite je iz rerne, prelijte mešavinom kiselog mleka i belog luka i ostavite da „odmori“ desetak minuta. Uživajte!

Scroll to top