BalkansPress

Dobro došli!

Posna predjela u vreme posta i velikih slavskih trpeza su briga koja domaćice svake godine iznova muči: šta spremiti gostima, a da ne bude uvek isti meni za stolom? Ovim fenomenalnim, brzim i lakim receptima uštedećete vaše vreme i trud! U ovih 8 predjela, vrlo ukusnih i jednostavnih za spremanje, svi vaši gosti prosto će uživati.

 

1. POSNA RUSKA SALATA

2 konzerve sardine,
posni majonez,
4 manje šargarepe,
4 kisela krastavca,
1 veći krompir,
300 g graška,
biber,
so.

Krompir, šargarepu i grašak obariti i iseckati na kockice.Dodati sitno iseckane krastavčiće i izgnječene sardine očišćene od repova, glava i kičme. Posoliti, pobiberiti, pa sve zajedno umešati u posni majonez. Smesu sipati u staklenu činiju i ostaviti u frižider minimum 1 sat pre služenja.

 

2. POSNE GALETE

Sastojci
400 g brašna
200 ml ulja
125 ml piva
1/2 praška za pecivo
1.5 kašičica soli
50 g susama

Od sastojaka zamesiti testo. Praviti loptice i posuti ih susamom. Peći oko 20 min. na 220C.

 

3. POSNA KIKIRIKI SALATA

300 g graška
300 g kukuruza šećerca
50 g pečenog slanog kikirikija
1 šoljica od kafe pirinča
200 g posnog majoneza
2 kisele crvene paprike (mogu i sveže)
soli po ukusu

Pirinač skuvati sa 2 šoljice vode. Nakon 10 minuta, pirinač skloniti sa vatre i ostaviti poklopljen da se ohladi. Grašak i kukuruz obariti (ako nisu iz konzerve), a kikiriki i papriku sitno iseckati. Dodati proceđen, ohlađeni pirinač i majonez. Sve promešati i po ukusu posoliti, ali vodite računa da je kikiriki već slan.

 

4. POSNE PROJICE

3 šoljice za kafu pšeničnog brašna
3 šoljice za kafu projinog brašna
3 šoljice za kafu kisele vode
1 prašak za pecivo
1 šoljica za kafu ulja
30 g susama
30 g semenki suncokreta
30 g lanenog semena
kašičica soli.

Pomešati kiselu vodu i ulje, pa im lagano dodavati prašak za pecivo, pšenično i projino brašno, mešajući varjačom da se dobije glatka smesa, bez grudvica. Na kraju umešati susam, očišćene semenke suncokreta, seme lana i so, pa sve ponovo izmešati da se sastojci sjedine. Izliti u nauljene kalupe za mafine (do 2/3 jer će testo malo nadoći). Peći u rerni, prethodno zagrejanoj na 200°C, otprilike 15 minuta (treba da budu zlatnožute boje).

 

5. OBLANDA – ROLAT SA TUNjEVINOM

1 list oblande
2 konzerve tunjevine
100 gr kukuruza šećerca
3 veća kisela krastavčića
2 kašike preprženog susama
100 gr margarina
so
biber
kečap

Oblandu stavite između dve vlažne krpe da omekša dok pripremate fil. Tunjevine ocedite od masnoće, zatim dodajte umućeni margarin i sve zajedno izmiksajte. Dodajte iseckane krastavčiće, kukuruz šećerac i prepržen susam. Sve zajedno sjediniti i sa filom premazati omekšalu oblandu, a zatim je uviti u rolat. Ostaviti 2 sata u frižideru da se stegne i pre nego što se iseče rolat, ukrasite kečapom.

 

6. POSNE RUŽICE

10 kora za pitu
šaka sojinih ljuspica predhodno potopljenih u malo vode
1 veća glavica crnog luka
1 kašika prženog susama
4 kašike paradajz sosa ili kečapa +kečap za premazivanje kora
so, biber, origano, bosiljak, beli luk u granulama
Ulje i voda za premazivanje kora

Priprema: Sitno iseckati crni luk, prodinstati, dodati sojine ljuspuce i kratko dinstati. Dodati paradajz sos i začine. Uzimati po dve kore, prvu poprskati vodom i uljem, pa staviti drugu koru koju premazete kečapom, rasporediti nadev, urolati i oblikovati ružice. Odozgo premazati uljem i posuti susamom. Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

 

7. POSNA SLANA BAJADERA

800 gr posnog sira
250 gr posnog margarina
200 gr prezle
100 gr susama
1 tunjevina
1 kašičica aleve paprike
3 kisela krastavčica
manja veza svežeg peršuna

Kačkavalj izrendajte na sitno rende pa ga umutite sa margarinom. Podelite smesu na tri jednaka dela. U prvi deo stavite prezle i susam , u drugi deo stavite oceđenu tunjevinu i alevu papriku, a u treći deo stavite seckane krastavčiće i peršun. Svaku smesu rukama dobro izradite. U dublji manji pleh rastanjite prvo smesu sa prezlama, preko stavite smesu sa tunjevinom, i na kraju smesu sa krastavčićima. Poravnajte i stavite u frižider minimum tri sata da se stegne.

 

8. PITA SA PEČURKAMA

500 gr svežih šampinjona
2 srednje glavice crnog luka
biber,
so
1,5 dl ulja
500 gr gotovih kora za pite

Fil: iseći crni luk što sitnije, dinstati ga na ulju i kad postane staklast, dodati na rezance sečene šampinjone. Još malo dinstati, pa dodati soli i bibera po ukusu.

Uzeti dve kore premazati uljem pa staviti fil. Odozgo pokriti sa još dve kore, takođe poprskati uljem. Preklopiti kraće krajeve na 2 cm i uviti u rolnu. Ređati rolne u namazan pleh, premazati ih uljem i peći u rerni na 180 stepeni.

Scroll to top