BalkansPress

Dobro došli!

Ako nemate inspiraciju šta danas ili sutra za ručak, baka je sastavila odličan meni.

PROČITAJTE: OSAM ZAKONA KOJI OD DANAS VAŽE, A PROMENIĆE NAM ŽIVOT: Minimalac, penzije, izvršitelji, porez, naknade za porodilje...

Bela čorbica

Sastojci:

500 g pilećeg mesa (može i junetina)
puno povrća
zrna bibera
malo suvog začina
2 kašike kisele pavlake
1 žumance

 

Priprema:
U lonac staviti pileće meso, dodati povrće, šargarepu, celer i list celera, paškanat, karfiol, biber u zrnu, malu glavicu crnog luka i ostaviti da se kuva na tihoj vatri. Kad se skuva izvaditi rešetkom meso i isitniti. U činiju staviti žumance i pavlaku i žicom izmešati. Dodavati po malo čorbe koja vri (nekolilo kutlača) i onda vratiti sve u čorbu. Dodati meso, so, biber, peršunov list. Čorbica je gotova.

Sarma

Sastojci:

700 g mlevenog mesa
150 g suve slanine
300 g suvih rebara
100 g pirinča
glavica crnog luka
4 čena belog luka
začin
tucana paprika
slatka crvena paprika
kašika masti
listovi lorbera
listovi kiselog kupusa

 

Priprema:
Na masti propržiti crni i beli luk, dodati seckanu slaninu, zatim začin, papriku jednu i drugu, biber izmešati i dodati u mleveno meso koje ne pržimo. Sve dobro izjednačiti rukama. Vaditi kašikom i zavijati u listove kiselog kupusa. Ređati u dublju šerpu uspravno, a u sredinu staviti suva rebra i lorber. Naliti vodom, pa šerpu sa sarmom kuvati na tihoj vatri oko 2 sata.

Vasina torta

Sastojci:

Za biskvit:

7 kašika šećera
8 kašika oraha
2 kašike brašna
7 jaja
malo praška za peciva

Za fil:

300 g mlevenih oraha
4 kašike prah šećera
malo mleka
100 g rastopljene čokolade
200 g maslaca

 

Priprema:
Umutiti jaja sa šećerom, dodati brašno sa praškom za pecivo, orahe i dobro izjednačiti. Peći u plehu 28cm na 200°C 20-25 min. Ohlađenu tortu preseći na pola. Mlevene orahe popariti, dodati rastopljenu čokoladu i umućen maslac sa 2 kašike prah šećera. Ja sam dodala par kapi ruma. Sve izjednačiti. Pola fila staviti u tortu, pa poklopiti drugom polovinom i premazati. Ukrasiti šlagom, rastopljenom čokoladom ili seckanim orasima i lešnicima. Ohladiti 3-4 sata i sladiti se.

Pogača

Sastojci:

500 ml mleka
30 g kvasca
1 kašičica šećera
malo soli
50 g margarina
800 g brašna
200 g sira
1 jaje
semenke susama
krupna so

 

Priprema:
Rastopiti kvasac u malo mleka sa šećerom, pa dodati ostatak mleka i brašno, pa zamesiti srednje tvrdo testo. Ostaviti da odmori i naraste. Istresti na pobrašnjen sto i oklagijom istanjiti. Premazati omekšanim margarinom i presaviti testo nekoliko puta. Razviti oklagijom ponovo. Iseći na kocke. U izdrobljen sir dodati belance i izjednačiti. U svaku kockicu staviti kašičicu sira i uviti u obliku fišeka. Ređati u podmazan pleh ili šerpu. Ostaviti pokrivenu, pa premazati žumancetom i posuti susamom. Peći na 200°C oko 50 min. Pred kraj pokriti folijom.

(BalkansPress / Izvor: Stvarukusa.rs, kodbakeugostima.com)

Scroll to top