BalkansPress

Dobro došli!

Evo odličnog recepta za krofne ako želite da iz nekog razloga izbegnete jaja. Prijatno vam bilo.

Sastojci

   - 1 kg brašna
   - 3 kašike šećera
   - 1 kašika soli
   - 100 ml ulja
   - 550 ml vode
   - 50 gr svežeg kvasca
   - po želji – korica od limuna, vanilin šećer, aroma ruma, šećer u prahu za posipanje, džem…

 

Postupak

  1. U veću posudu uliti mlaku tečnost (vodu i ulje), dodati sveži kvasac, šećer i so, pa dobro izmešati da se kvasac otopi (po želji možete dodati izrendanu limunovu koru, vanilin šećer ili malo arome ruma) i s brašnom umesiti mekano kompaktno testo.
  2. Posudu s umesenim testom prekriti kuhinjskom krpom i nek odstoji dok se testu ne poveća volumen. Kada se volumen poveća, premesite testo još jednom i neka se još odmara.
  3. Kada se testo ponovo povećalo prebacite ga na pobrašnjenu radnu površinu. Izvaljajte testo na 1 cm debljine i pobrašnjenom čašom napravite okrugle oblike.
  4. Tako oblikovane krofne prekrijte krpom i pustite da se dignu još 30-tak minuta, a onda otkrijte krpu da se napravi mala korica na vrhu testa. Tada su krofne spremne za prženje.
  5. Temperatura ulja ne sme preći 170 stepeni. Najbolja temperatura ulja za prženje krofni je 160 stepeni. Krofne moraju plivati u dubokom ulju. Stavljajte najviše 3 krofne u ulje istovremeno da se ulje ne bi ohladilo, a ako se to dogodi potrebno ga je ponovo zagrejati.
  6. Pecite uvek prvo da je korica na gornjoj strani i to prvih 30 sekundi do 1 minut obavezno pokriveno/poklopljenom poklopcem, da bi se krofna dobro digla u ulju (pokriveno daje i višu temperaturu pa krofne rastu u vis). Nakon toga ih otklopite, okrenite i pržite još malo otklopljene dok ne poprime željenu boju i s druge strane.
  7. Pržene krofne izvadite na papirnate ubruse da se ocede od viška masnoće.
  8. Krofne možete puniti kada se na dodir ohlade. Ako ih punite dok su vruće, one se deformišu. Pospite ih šećerom u prahu.

Scroll to top