BalkansPress

Dobro došli!

Nirdoš je otkrio i šta on tačno radi da bi imao zdravu, lepu i mladoliku kožu, a zatim su mu se pridružile i druge kolege.

„Uprkos uvreženom mišljenju, genetika samo 20 odsto utiče na način na koji starimo. Čak 80 odsto uticaja na našu kožu ima način na koji živimo poput pušenja, izlaganja suncu, a naročito ishrane, koja je presudna“, otkrio je dermatolog Nitu Nirdoš i izazvao haos, piše Stil.

On je otkrio kakva ishrana je ključna za mladoliku i zdravu kožu – za doručak redovno pije sveže ceđeni sok od paradajza, a često jede i cveklu, lubenicu, integralni pirinač, šargarepu, piletinu, jaja, ribu i dosta povrća.

„Ne jedem slatkiše i ne pijem kafu, ne jedem prerađene ugljene hidrate i ne grickam ništa između obroka. Ne jedem nakon 19 časova, jer je organizmu potrebno vreme da oslobodi hormone koji usporavaju starenje, a ako jedete kasno, organizam će osloboditi insulin koji ima negativan uticaj na kožu“, ispričao je Nirdoš.

 

Nakon njegove izjave, priključile su mu se i druge kolege iz ove sfere i iznele svoje iskreno mišljenje, piše Dejli mejl.

„Ishhrana bogata šećerom i visokim glikemijskim indeksom ugljenih hidrata poput hleba i slatkiša, dokazano povećava rizik od upala u organizmu, što dovodi do toga da koža brže stari“, kaže dermatolog Stefani Vilijams.

Istraživanje objavljeno u časopisu British Journal of Dermatology otkrilo je da starenje kože usled raspada kolagena i stanjivanja kože obično počinje oko 35-te godine života.

Naime, kada nivo šećera u krvi neprestano varira između visokog i niskog, što se javlja zbog šećera i ugljenih hidrata, molekuli šećera se trajno vezuju za proteine, uključujući kolagen u koži.

„Posledica toga jeste da tkiva gube elastičnost, pa koža počinje da visi, a bore se pojavljuju rano“, kaže Vilijams i otkriva da se njena ishrana sastoji od bobičastog voća, ribe, mesa, jaja, voća i povrća.

 

„Raznovrsna ishrana je važna jer su koži potrebne različite vrste antioksidanasa. Ponekad uživam i u čokoladi, ali onoj koja sadrži 85 odsto kakaa, koji podstiče proizvodnju kolagena. Nikada ne jedem slatkiše, prženu hranu, skrob i žitarice“, istakla je doktorka.

Sa druge strane, profesor Nikolas Lov, dermatolog iz Londona, dodaje da šećer, slatkiši, mlečni proizvodi i nerafinisani ugljeni hidrati dokazano povećavaju rizik od akni, ekcema i psorijaze.

„Da ne bih imao problema sa kožom, moja ishrana se sastoji od kuvanih jaja, paradajza, ribe i velike količine zelenog povrća, a meso jedem dva puta nedeljno. Izbegavam alkohol i prezačinjenu hranu, a kafu i čaj pijem kada se ohlade“, ističe on.

Nahranite kožu

Hrana niskog glikemijskog indeksa i izbegavanje slatkiša pomoći će vašoj koži, slažu se svi dermatolozi. Jedite dosta povrća i proteina koji se nalaze u ribi i piletini, a izbegavajte slatko tropsko voće. Preporučuju sve vrste bobičastog voća koje sadrži antioksidanse, jer oni podmlađuju kožu.

Scroll to top