BalkansPress

Dobro došli!

Naučnici sa holandskog univeziteta Erazmus izjavili da su pronašli lek kojim su uspešno preokrenuli neke aspekte starenja kod životinja. Uspeli su da podmlade starije miševe - povratili su im snagu, oporavili krzno i funkcije nekih organa.

Ćelije se godinama prirodno nagomilavaju i imaju funkciju u zarastanju rana i sprečavanju nastanka tumora. Ostarele ćelije ispuštaju hemikalije koje mogu da izazovu zapaljenja i imaju veze sa procesom starenja. Holandski pristup se zasniva na ispiranju ostarelih ćelija koje su prestale da se dele. Naime, grupa naučnika stvorila je lek koji je selektivno ubio ostarele ćelije, tako što je poremetio hemijsku ravnotežu među njima.

 

Naučnik dr Peter de Kajzer rekao je za BBC da je u istraživanju koristio miševe koji su prirodno stari, one koji su genetski programirani da brzo ostare i one koji su ostarili zbog hemoterapije. Miševi su lek dobijali tri puta nedeljno, a eksperiment je trajao skoro godinu dana.

Rezultat istraživanja je da je funkcija jetre miševa lako obnovljena, a takođe su udvostručili razdaljinu koju su mogli da pretrče. Dr Kajzer kaže da nije bilo planirano da se posmatra njihovo krzno, ali da je boljitak i tu bio očigledan. Dodao je i da su neki rezultati ostali nejasni, jer lek nije delovao podjednako uspešno na sve životinje. Za sada nisu vidljiva neželjena dejstva, ali i dr Kajzer smatra se da će, u najgorem slučaju, lek izvršiti minimalan uticaj na zdravo tkivo.

- Što se tiče rada sa miševima, skoro sve smo završili i već možemo da se pozabavimo sa bolestima koje imaju veze određenim godinama, kao što je npr. osteoporoza – rekao je dr Kajzer.

Tim sa ovog univerziteta kaže da planira probu ovog leka i na ljudima, dok britanski naučnici, ne poričući očigledne rezultate, kažu da još postoje brojna pitanja u vezi sa lekom, prenosi BBC.

 

Komentarišući rezultate eksperimenta profesor dr Duško Ilić koji je specijalista za ćelije na londonskom King fakultetu, kaže da sve to treba uzeti sa velikom dozom rezerve. Dodaje i da ga ne bi iznenadilo kad bi proizvođači pokušali da unovče svoje otkriće.

Profesorka Ilarija Belantua, stručnjak za starenje kostiju sa šefildskog univerziteta, nagoveštava da mora da prođe još dosta vremena dok lek ne bude isproban na ljudima.

- Davanje leka zahteva pažljivo razmatranje o njegovoj bezbednosti za određenu grupu pacijenata kojima može da koristi u razumnom vremenskom periodu – zaključuje dr Belantua.

 

(Novosti.rs)

Scroll to top