BalkansPress

Dobro došli!

Istraživači su pokazali kako su alkoholna pića mnogo efikasnija u suzbijanju bola od paracetamola i leka za ublažavanje bolova i smanjenje temperature.

Nova studija je potvrdila ono što mnogi ljubitelji piva odavno znaju, a to je da pivo ima magična isceljujuća svojstva. Istraživanje je objavljeno u Časopisu o bolu (Journal of Pain), istraživači su pokazali kako su alkoholna pića mnogo efikasnija u suzbijanju bola od paracetamola i leka za ublažavanje bolova i smanjenje temperature, koji se mogu kupiti bez recepta.

 

Istraživači sa Univerziteta Grinvič u Londonu sproveli su 18 različitih studija kako bi dokazali da unos piva (ili povećanje sadržaja alkohola u krvi za oko 0, 08 posto) povećava otpornost na bol delotvornije od paracetamola.

Ovo definitivno objašnjava zašto te manje boli kad se udariš u nožni prst kad si popila neko alkoholno piće, nego obratno.

*Foto: Espreso

Pre nego što baciš sve tablete iz kuće i frižider napuniš pivom da ti se nađe ako te zaboli glava, moraš znati da su naučnici izrazili zabrinutost, naročito kad se radi o zloupotrebi alkohola.

Autori studije su napomenuli da to što alkohol nudi “klinički relevantna smanjenja” u intenzitetu bola može objasniti zloupotrebu alkohola kod onih koji pate od hroničnog bola, uprkos potencijalnim posledicama za dugoročno zdravlje. 

 

(Izvor: Espreso.rs)

Scroll to top