BalkansPress

Dobro došli!

Sagorevajte masti i dok sedite.

Gubitak težine je nekim ljudima vrlo težak zadatak i zbunjujuća zagonetka, ali ako uspete da aktivirate hormone koje utiču na proces mršavljenja, za kratko vreme uspećete da rešite tu zagonetku.

Hormoni su odgovorni za regulisanje naše telesne težine, a mi vam otkrivamo 6 načina kako da bez dijete aktivirate hormone koji utiču na mršavljenje i na taj način ubrzate metabolizam.

1. Smanjite žudnju za hranom tako što ćete jesti zasitnu hranu

Neka hrana nas jednostavno više zasiti od druge. Ovo ćete primetiti ne samo po osećaju punoće u želucu, već po tome koliko ćete dugo nakon obroka biti siti dok ne poželite opet da jedete. Hormon zaslužan regulisanje težine koji je odgovoran za osećaj sitosti naziva se leptin, a hrana bogata proteinima odličan je način da nahranite svoje telo i da aktivirate leptin da biste duže osećali sitost. Leptin govori mozgu da više niste gladni i da prestanete da jedete. Istraživanje je pokazalo da blago povećanje unosa proteina u ishrani, zajedno sa fizičkom aktivnošću energetski kontrolisanom ishranom, poboljšava regulaciju telesne težine. Studija je pokazala da konzumiranje proteina povećava osećaj sitosti i pomaže ljudima da izgube na težini, ali tako da ne izgube mišićnu masu.

 

2. Izgradite mišićnu masu

Isti hormon koji povećava mišićnu masu kod bodibildera, kod vas može biti ključ za gubitak kilograma. Hormon testosteron prisutan je i kod muškaraca i kod žena, a njegov nivo možemo povećati tako što ćemo dizati tegove. Što je viši novo testosterona, lakše ćete smršati, jer mišići sagorevaju masti. Podižite tegove dovoljne težine sa dovoljno ponavljanja dok ne osetite da mišići gore i brzo ćete videti rezultate. Ako nemate tegove, možete aktivirati ovaj hormon lako dok podižete dete, nosite 4 pune torbe namirnica ili paketa mleka iz automobila u kuhinju.

Foto: Shutterstock

*Foto: Shutterstock

3. Ne preskačite doručak

Ujutro, vi bukvalno aktivirate hormone odgovorne za gubitak težine prekidanjem celonoćnog posta. Dok spavate, vaše telo je u postu i sagori malo kalorija dok obrađuje dnevne informacije kroz snove i sećanja. Srčani ritam i disanje su spori, što znači da je i metabolizam spor dok odmarate. Da biste razbudili telo i izazvali skok metabolizma, započnite dan proteinima biljnog porekla, kao i biljnim izvorima masti i ugljenim hidratima. Nemojte prekoračiti 800 kalorija i neka udeo ugljenih hidrata u obroku bude manji od udela proteina i masti.

 

4. Sagorevajte masti i dok sedite

Tiroidne hormone koji utiču na gubitak težine proizvodi žlezda u obliku leptira smeštena u grlu, pod imenom tiroidna ili štitna žlezda. Istraživanje gojaznosti proučavanjem funkcije štitne žlezde tako što su mereni tiroidni hormoni trijodtironin (T3) i tiroksin (T4) kod gojazne dece pre i posle mršavljenja, pokazalo je i da mali gubitak težine dovodi do smanjenja nivoa hormona T3 i T4. Smanjenje ovih hormona dovodi do efikasnijeg metabolizma i dok odmarate, što vodi daljem gubitku težine. Dovoljno je da izgubite samo 5 kg, da biste aktivirali tiroidne hormone i nastavili da gubite kilograme.

Foto: Thinkstock

*Foto: Thinkstock

5. Dobar san

Nivo hormona leptina zaslužnog za osećaj sitosti, zavisi i da li spavate 6-8 sati svake noći. Ako nemate kvalitetan san, nivo leptina se smanjuje, pa ćete imati veću želju za hranom i energijom da biste nadoknadili manjak odmora. Vaše telo rezonuje da ako ste umorni, to znači da vam je potrebna energija u vidu hrane, a nivo hormona leptina nije dovoljno visok da kaže mozgu da zapravo niste gladni.

6. Joga disanje

Fokusirano disanje koje praktikuju joga majstori, menja nivo hormona nadbubrežne žlezde odgovornih za mršavljenje. Studija u kojoj su istraživači tražili od učesnika da dišu kroz jednu nozdrvu dok drugu dže zatvorenu, 27 respiratornih ciklusa, ponavljajući ovo 4 puta dnevno tokom mesec dana, pokazala je da su učesnici ubrzali metabolizam i potrošnju kiseonika u toku odmaranja za 37%.

(BalkansPress / Izvor: Stil)

Scroll to top