BalkansPress

Dobro došli!

Kiseli kupus je osnova omiljenih jela, poput sarme i podvarka i koristi se kao dodatak glavnom jelu. Zbog svog lekovitog sastava, kiseli kupus zaslužuje počasno mesto na našoj trpezi.Ovo su samo neka lekovita svojstva omiljene zimnice.

Prirodni probiotik

Proces kiseljenja kupusa daje ovom povrću probiotička svojstva. U procesu fermentacije učestvuje mnogo zdravih bakterija koje povoljno utiču na varenje. Zbog toga se kiseli kupus naročito preporučuje nakon uzimanja antibiotika, kako bi se obnovila crevna flora. Odličan izvor vitamina CO tome koliko je ovo povrće zdravo svedoči podatak da su kiseli kupus pomorci nosili kada su išli na duge plovidbe zbog prevencije pojave skorbuta, bolesti koja nastaje usled dugotrajnog nedostatka vitamina C.

 

Deluje preventivno na pojavu raka

Verovatno znate da su brokoli, kupus i karfiol odlična hrana za prevenciju raka. Međutim, jedna finska studija je pokazala da kiseli kupus bolje štiti organizam od raka od sirovog kupusa. To je zbog toga što se tokom procesa kiseljenja stvaraju izotiocijanati koji imaju antikancerogeno dejstvo. Takođe, glukozinolati u kiselom kupusu pomažu aktiviranje prirodnih antioksidantnih enzima kod ljudi, dok flavonoidi štite zidove arterija od oštećenja.

Jača kosti

Visok sadržaj minerala u kiselom kupusu čine ga odličnim za jačanje kostiju i prevenciju osteoporoze. Pored toga, sadrži  i dosta vitamina K koji je takođe značajan za zdravlje kostiju jer proizvodi proteine koji regulišu mineralizaciju kostiju.

Za zdravo srce

Visok sadržaj vlakana u kiselom kupusu čine ga odličnom namirnicom za pravilno varenje, ali i zdravlje srca i mozga. Vlakna pomažu regulisanje nivoa lošeg holesterola, čime se smanjuje rizik od arteroskleroze, srčanog i moždanog udara.

Scroll to top