BalkansPress

Dobro došli!

Kombinacija meda i cimeta se vekovima koristi u drevnim tradicionalnim kineskim i ajurvedskim sistemima lečenja. Dva sastojka sa jedinstvenim lekovitim sposobnostima imaju dugu istoriju kao ‘kućni lek’.

Cimet je jedan od najstarijih začina poznatih čovečanstvu, a popularnost meda ne jenjava kroz celu istoriju. Eterično ulje cimeta i enzim koji proizvodi hidrogen peroksid, a koji se nalazi u medu, kvalifikuju ove dve “antimikrobne” namirnice s mogućnošću zaustavljanja rasta bakterija i gljivica.

Ne koriste se samo za obogaćivanje ukusa pića i lekova, već i kao sredstvo za balzamovanje te kao alternativa tradicionalnim konzervansima zbog svojih delotvornih antimikrobnih svojstava.

{adselite}Srčane bolesti

Napravite pastu od meda i cimeta u prahu. Namažite je na parče hleba umesto marmelade, i jedite to redovno za doručak. Ovo će smanjiti nivo holesterola u arterijama i sprečiti srčani udar.

Artritis

U čaši vruće vode promešajte dve velike kašike meda (ne metalne) i jednu kafenu kašičicu cimeta u prahu. Popijte to ujutru i uveče. Kod redovnog konzumiranja može se izlečiti čak i hronični artritis.

Infekcije žučnog mehura

U čaši mlake vode promešajte dve velike kašike cimeta u prahu i jednu kafenu kašičicu meda. Pijte to svaki dan. Ovo će uništiti mikrobe u žučnom mehuru.

Holesterol

Promešajte dve velike kašike meda i tri kafene kašičice cimeta u velikoj čaši čaja. Kada to popijete, nivo holesterola će se sniziti za 10% u roku od dva sata.

Prehlada

Ako patite od prehlade, uzmite jednu veliku kašiku meda sa ¼ kašičice cimeta. Uzimajte to tri dana zaredom. Ovo će rešiti prehladu, hronični kašalj i začepljenje sinusa.

Bol u želucu

Med u kombinaciji sa cimetom izlečiće bol u želucu. Uzimajte to redovito da bi iskorenili čir na želucu.

Imuni sistem

Dnevno uzimanje meda i cimeta u prahu osnažuje imunitet i štiti organizam od bakterija i virusa.

Grip

Španski lekari su otkrili, da med sadrži prirodne sastojke, koji ubijaju viruse i štite od gripa.

Neplodnost

Grci su hiljadama godina verovali da dve kašike meda svaki dan pre spavanja mogu izlečiti neplodnost kod muškaraca. U Kini, Japanu i zemljama Dalekog Istoka veruje se da žene nekoliko puta dnevno trebaju prstohvat cimeta pomešan s pola kašike meda utrljati u desni. Smesa se apsorbuje i putem sline ulazi u telo i leči neplodnost kod žena.

Mršavljenje

Prokuvajte med i cimet u prahu u čaši vode. Pijte to svako jutro na prazan želudac pola sata pre doručka. Kod redovnog konzumiranja, pomaže pri mršavljenju čak i vrlo debelim osobama.

Zadah iz usta

Stanovnici Južne Amerike svako jutro ispiru usta toplom vodom, pomešanu sa jednom kafenom kašičicom meda i cimeta. Ovo im pomaže da zadrže svežinu svog daha tokom celog dana. 

Akne

Pomešajte med s prahom od cimeta i nanesite pastu na akne pre spavanja te isperite sledeće jutro.

Ubod insekata

Pomešajte jednu kašiku meda i dve kašike mlake vode. Dodajte jednu kafenu kašičicu cimeta u prahu, napravite smesu i umasirajte na ubodene delove. Dokazano je da se bol smanjuje u roku od dve minute.

Gubitak kose

Oni koji pate od gubitka kose ili ćelavosti trebaju pomešati jednu kašiku maslinovog ulja, jednu kašiku meda i jednu kafenu kašičicu cimeta u prahu. Nanesite smesu na teme i držite 15 minuta, potom operite kosu. Ova smesa navodno može bila delotvorna čak i kada se drži samo 5 minuta na temenu.

 

Zubobolja

Napravite smesu od jedne kašičice cimeta u prahu i pet kašičica meda. Stavite na zub koji vas boli. Ovo možete primenjivati tri puta na dan.

Probavne smetnje

Cimet u prahu pomešajte s dve kašike meda i pojedite pre jela. Na taj način ćete moći probaviti i najteža jela.

Dugovečnost

Veruje se da svakodnevno uzimanje čaja s medom i cimetom može produžiti život. Pomešajte 4 kašike meda, 1 kašiku cimeta u prahu i 3 šoljice vode, prokuvajte i napravite u obliku čaja. Popijte 1/4 šoljice, 3 do 4 puta dnevno. Vaša koža će biti mekana i sveža, a odgodićete i nastanak bora.

Infekcije kože

Pomešajte med i cimet, smesu stavite na delove kože koje je zahvatila infekcija, držite na koži oko 30 minuta, potom isperite toplom vodom.

Rak

Nedavna istraživanja su pokazala da med i cimet mogu pomoći u lečenju raka želuca. Pacijenti, koji pate od ove vrste raka, trebaju pojesti jednu kašiku meda s jednom kašikom cimeta u prahu, i to svakodnevno 3 meseca.

Umor

Pomešajte pola kašike meda i pola kašike cimeta u čaši vode. Popijte u popodnevnim satima kada najčešće osećate umor. Svakodnevno konzumiranje ovog napitka će povećati vitalnost u roku sedam dana.

 

(Izvor: atma.hr)

Scroll to top