BalkansPress

Dobro došli!

Doktor medicinskih nauka sa Harvarda, Andrew Weil kaže da je tehnika «4-7-8» već hiljadama godina poznata indijskim Jogijima. Oni je koriste za suzbijanje stresa i za relaksaciju. Tako da je možete smatrati apsolutno sigurnom.

Kako sam naučila da zaspim za 1 minut

To je počelo nedjelju dana prije vjenčanja mog najboljeg prijatelja. Moja nervoza je dostigla epski nivo. Nijesam mogla da zaspim. Najviše me je brinuo moj pozdravni govor.

​ Moja stidljivost i strah od predstojećeg događaja nijesu mi dozvolil da zaspim tri dana uzastopno.

Kada sam po treći put zaredom dočekala zoru, pošto nijesam mogla oči da zatvorim, mladina majka me je posavjetovala da probam jednu tehniku. Prema njenim riječima, ona nju spašava već decenijama.

 

Povjerovala sam joj. Pošto mi je savjet dala žena koja ima licencu za obavljanje zdravstvene prakse. Ona je izučavala meditaciju, stres, tehnike disanja već mnogo godina. I njen savjet je promijenio moj život.

Najlakši način da se zapamti ovaj metod, je nazivati ga «4-7-8». U suštini, samo treba da se udahne na nos četiri sekunde. Onda treba 7 sekundi, zadržati dah, ne disati. Na kraju, treba izdahnuti na usta, rastegnuvši izdah 8 sekundi.

Ovo je tako jednostavno. Ova tehnika disanja usporava naš srčani ritam i smiruje. Pri tome to se dešava veoma brzo: posle samo nekoliko ponavljanja. "Ovo radi. Iako izgleda bezumno "- spozala sam ja.

Kako ovo radi

U suštini, prvi put sam zaspala tako brzo da nijesam imala vremena da to shvatim. Naredna četiri dana prije svadba spavala sam kao beba. Kasnije sam proučila tone literature u pokušaju da shvatim, kako i zašto to radi.

ada osjećate stres ili zabrinutost, adrenalin teče kroz vaše vene, srce kuca većom brzinom, a disanje biva ubrzano i plitko.

 

​Ovaj metod disanja koji sam vam ispričala, radi kao sedativ

Pošto ste vještački usporili disanje, vaše tijelo je primorano zbog toga da smanji učestalost otkucaja vašeg srca. Kiseonika za pumpanje "svježe" krvi organizmu još uvijek nema dovoljno. Zadržavanje disanja sa sporim izdisajem neminovno usporava rad srca. To je fiziologija.

Ova praktika takođe smiruje um. Prosto zbog toga jer stalno morate brojati u mislima i fokusirati se na svoje disanje. Kao i zbog toga što ubzano plitko disanje i anksioznost uvijek idu ruku pod ruku. Vama to nije poznato. Dakle, fizički djelujući na simptome, može se prigušiti uzrok. Efikasnost ove metode će vam potvrditi bilo koji neurolog.

Kao posledica toga, cijelo vaše tijelo se opušta. Toliko jako i tako brzo, kao da vam je neko dao anesteziju.

Doktor medicinskih nauka sa Harvarda, Andrew Weil kaže da je tehnika «4-7-8» već hiljadama godina poznata indijskim Jogijima. Oni je koriste za suzbijanje stresa i za relaksaciju. Tako da je možete smatrati apsolutno sigurnom.

(Prevela: Beba Muratović - bebamur.com)

Scroll to top