BalkansPress

Dobro došli!

Kojim obrokom treba početi dan? Koja su najzdravije namirnice za doručak? Odgovor daje nutricionista Milka Raičević.

Pre predloga za doručak važno je pomenuti pravilo da se doručak ne sme preskakati. Ne sme jer ovaj obrok daje energiju za sve aktivnosti tokom dana, sprečava prejedanje u kasnijim satima do kojeg nezaobilazno dolazi ako se dan ne počen onom pravom hranom.

A najzdravije varijante doručka ovako izgedaju:

"Prvi predlog bi bila integralna kifla, salata i jedan mlečni proizvod, ili jogurt ili kiselo mleko. Kiflu može da zameni parče proje, ali i gibanice sa kiselim mlekom", savetuje nutricionista.

 

Zbog čega je ovaj doručak dobar za naš organizam?

"Integralna peciva su napravljena od celog zrna koje je u odnosu na belo brašno bogatije vlaknima, vitaminima, mineralima, sadrži jod i folnu kiselinu. Sa druge strane, kiseli mlečni proizvodi i salate olakšavaju i ubrzavaju naše varenje, jer su veoma bogati vlaknima".

Drugi predlog su kuvana jaja, slanina, salata i integralna kifla.

Slaninica što da ne?

*SLANINICA, ŠTO DA NE? / FOTO: PROFIMEDIA

 

"Važno je da se slanina ispeče bez ulja kako bi izgubila masnoću. I sme slobodno da se jede ujutru. Ova namirnica pojačava lučenje serotonina, hormona zadovoljstva, a kada smo zadovoljni, onda smo i siti. Jaja su odličan izbor jer imaju malo kalorija, a uz to su bogat izvor proteina, vitamina D, B12 i selena", dodaje naša sagovornica.

Doručak za sladokusce

*DORUČAK ZA SLADOKUSCE / FOTO: PROFIMEDIA

Kao treći predlog preporučuje sledeće:

"Dobro je ujutru i pojesti parče integralnog peciva sa džemom, ali isključivo sa džemom od celog voća i bez dodatnog šećera. Voće daje prekopotrebnu energiju, ali je izuzetno zdrav izvor energije. Uz to se može popiti šolja biljnog mleka".

Ono što ne bi trebalo da se jede u jutranjim satima (a ni generalno ne nosi oznaku zdravog izbora) jeste voćni jogurt bogat šećerom, salame, koje su čest izbor ljudi u Srbiji, kao ni bilo koja prerađena hrana.

(Izvor: Zena.Blic.rs)

Scroll to top