BalkansPress

Dobro došli!

Da li ste znali da se u vašem domu krije najzdravija hrana na svetu?

Pečurke

Ukusna mesnata namirnica koja može biti izvrsna niskokalorična zamena za crveno meso. Pečurke regulišu nivo estrogena kod žena, te štite od raka dojke. Brzi recept: Prepržite ih na maslinovom ulju, dodajte beli lik i belo vino. Odličan prilog uz pečena pileća prsa.

Ječam

Žitarica bogata vlaknima i pravi borac protiv povišenog holesterola, te vrlo korisna namirncia za regulaciju probave. Brzi recept: Skuvajte ječam i pasulj te dodajte koje god vam povrće padne na pamet i dobili ste ukusno jelo. Ukoliko želite bolji ukus prepržite komadiće pršute i dodajte je.

 

 

Orasi

Neverojatna namirnica bogata omega 3 masnim kiselinama koje snižavaju loš i reguliraju dobar holesterol. Brzi recept: Kako bi iz ove namirnice izvukli samo najzdravije nije potrebna nikakva priprema. Pomešajte šaku oraha, suvih smokvi i seme anisa i dobili ste energetsku bombu koju možete kombinovati umesto deserta ili između obroka.

Integralna testenina

Najzdraviji oblik testenine koji sadrži tri puta više vlakana od bilo koje druge. Žitarice od celog zrna su vrlo zdrave za vaš organizam i probavu. Brzi recept: Prepržite malo belog luka i dodajte tunu u maslinovom ulju, kukuruz i seckan paradajz. Sos poslužite s parmezanom uz integralno testo.

Maslac od kikirikija ili badema

Ove proteinom bogate namirnice sadrže mononezasićene (oleinska) masne kiseline koje su vrlo dobre za srce. Maslac možete i sami da napravite. Brzi recept: Miksajte 2 šoljice prženog kikirikija ili badema, jednu i po kašiku ulja, pola kašike smeđeg šećera i prstohvat soli. Volite li slađi maslac dodajte malo meda.

Kvinoja

Kvinoja nije žitarica već semenka biljke koja je srodna spanaću. Bogata je belančevinama, aminokiselinama, neprobavljivim vlaknima, fosforom, magnezijumom i gvožđem te pruža telu energiju. Brzi recept: S obzirom da je kvinoja prilog koji ide uz sva jela, pripremite je umesto riže i testenine. Izvrstan je dodatak kuvanom povrću i piletini s roštilja.

Sveže mleko

Sveže, obrano mleko sadrži 9 esencijalnih nutrijenata među kojima je kalcijum, B vitamin koji je dobar za neurološku funkciju te D vitamin koji je borac protiv raka. Brzi recept: Odmaknite se od bele kafe ili uobičajne šoljice mleka i začinite ovaj napitak s ekstraktom vanile i cimetom.

Borovnica

Ovo super voće bogato je vlaknima, izvrstan je antioksidant i izuzetno koristan za jačanje krvnih zrnaca. Borovnice su i odličan izvor vitamina C, bioflavonoida, folne kiseline, kalijuma, kalcijuma i gvožđa. Brzi recept: Sladoled od vanil ili jogurt prelijte ovim ukusnim voćem i dobili ste zdrav i ukusan dezert.

(Izvor: Cosmopolitan

Scroll to top