BalkansPress

Dobro došli!

Plan detoksikacije traje 30 dana, a vaše zdravlje će se znatno popraviti za to vreme.A

Šećer je u apsolutno svemu što jedemo, pa tako u vekni hleba mogu da budu dve kašičice šećera, a u žitaricama čak sedam.

Zovu ga još i novi duvan, jer je poguban za zdravlje i stvara zavisnost, a u telu je poput tempirane bombe, koja polako otkucava i može da eksplodira svakog časa.

Mislite da ne konzumirate mnogo šećera? U zabludi ste, jer je tokom godina našao svoj put do apsolutno svega - od kriške hleba do dijetalnog jogurta. Šećer je tihi ubica, pa ne čudi da imamo epidemiju gojaznosti, dijabetesa, bolesti srca i krvnih sudova.

 

Broj obolelih od šećerne bolesti u poslednjih nekoliko godina se povećao za 50 odsto.Mehanizam nastanka bolesti još nije do kraja poznat medicini, ali zna se da nezdrave životne navike i nezdrava ishrana definitivno utiču na pojavu dijabetesa.

Debljina će takođe povećati rizik od dijabetesa, a uz rafinisane masti i ugljene hidrate, kad je gojaznost u pitanju, pogubni su upravo rafinisani šećeri.

Pobedite bolesnu želju za slatkim

Poslednji je trenutak da se osvestimo i očistimo šećere iz svog organizma. Detoks šećernih otrova doneće vam zdravlje i smanjiti rizik od bolesti, a kako se očistiti, osmislila je britanska doktorka Bruk Alpert. Njen plan pomoći će vam da pobedite bolesnu želju za slatkim koja vas opseda svakodnevno.

*Foto: Shutterstock

Ovde nije reč o dijeti. Ovo je prehrambeni plan kojem je cilj da očisti šećer iz organizma.Prehrambene navike možete da promenite već u prva tri dana ovog programa, a potom ćete nastaviti sa detoksom koji traje ukupno 30 dana.

Prva tri dana biće vam i najteža, pa ako ih pregrmite, bez problema ćete ciklus zaokružiti na 30 dana.

Svako ko je pokušao svojom voljom da se odrekne šećera, zna da je to vrlo teško i mukotrpno. Zavisnost je često jača i vrlo brzo se vratimo šećeru u nekom obliku. Pre četiri godine, francuski naučnici testirali su tu teoriju na pacovima. Rezultati su pokazali da su pacovi osam puta više imali potrebu za šećerom nego za kokainom, što je vrlo šokantno s obzirom na to da je reč o životinjama koje su bile potpuno navučene na kokain i zavisne od njega. I naravno da ćemo se zapitati zašto se tako teško odreći šećera.

 

Impulsi bola se gase kad šećer "udara"

Odgovor je u tome što šećer podstiče izlučivanje opioida, hemijske supstancije u telu koja podstiče euforiju, ali i dopamina, hemijske materije koja u mozgu nadzire centre za uživanje i doživljavanje nečega kao nagrade.

To zapravo znači da će se impulsi bola u našem telu ugasiti onog trena kad nas šećer "udari" u mozak. Do njega tad dopire prijatna poruka zbog koje šećer želimo opet i opet, sve više i više. Kao i svaku drugu supstancu koja izaziva zavisnost, što više šećera unosimo, više će nam ga telo tražiti.

*Foto: Profimedia

Nakon detoksa nećete više žudeti za slatkim

Šećera ima baš u svemu, od prerađenog belog brašna do belog pirinča i voćnih sokova. Kad je dr Alpert stavljala svoje pacijente na dijetu bez šećera, rezultati su bili čudesni. Čak i sasvim mali pomak, poput izbacivanja rafinisanih ugljenih hidrata, znatno bi poboljšali zdravlje pacijenta i uticali na smanjenje težine. Uskoro je postalo vrlo jasno da masnoće nisu te koje su uticale na debljinu, a oni pacijenti koji su izgubili najviše kilograma bili su zavisnici upravo od šećera.

Ipak, pacijenti koji su postigli najveći uspeh, nisu se samo odrekli krofni i kroasana.

"Da je barem sve tako jednostavno", kaže dr Alpert.

Uspeh zapravo dolazi kad se pacijent odrekne velikog broja industrijskih namirnica za koje pre nije ni verovao da u njima ima šećera.

Bez keksa oko 15 sati

Uspeh se može postići tako što se sledi plan za izbacivanje šećera iz organizma. Prva tri danapotpuno ćete izbaciti šećer iz ishrane i umesto njega jesti namirnice s visokim procentom proteina. Plan je tako osmišljen da će žudnju za slatkim svesti na minimum i pomoći vam da pobedite zavisnost.

Nakon sprovedenog detoksa više nećete posezati za keksom u 16 sati kad vas uhvati kriza, nego ćete se osećati lakše i bistrije i izgledati mlađe.

 

*Foto:Profimedia

Trodnevni režim

Za početak morate da izaberete tri uzastopna dana u kojima ćete početi svoj novi i vrlo specifičan režim ishrane. Cilj je da se vaše telo očisti od šećera i ugljenih hidrata na dovoljno dug period kako bi delikatni unutrašnji sistemi vašeg organizma mogli da se resetuju.

Detoks je koncipiran tako da ćete jesti hranu s niskim glikemijskim indeksom, a on se meri prema tome koliko vam se podigne nivo šećera u krvi nakon što pojedete određenu vrstu namirnice.

 

Prva tri dana su najvažnija

Prva tri dana detoksikacije pridržavaćete se bazičnog menija od kojeg ne smete previše da odstupate. Sva tri dana ješćete slične obroke, a raznovrsnost će doći u kasnijoj fazi. Ako ste vegetarijanac, jedite tofu umesto ribe ili mesa.

Kako biste obroke ipak učinili malo raznovrsnijima, kombinujte različite salate ova tri dana. Izbegavajte korenasto povrće, poput šargarepe. Ne zaboravite da pijete mnogo vode, kao i crni, zeleni ili biljni čaj. Vrlo je važno da ni u kojem slučaju ne uzimate namirnice koje su u prva tri dana strogo zabranjene - mleko, jogurt, sir, žitarice, testenina, hleb, pirinač, alkohol i sve voće, osim limuna.

*Foto: Shutterstock

Četiri nedelje

Prve nedelje uočićete velike promene u raspoloženju i nivou energije. Zabrana konzumacije šećera još važi, kao i zabrana većine ugljenih hidrata, ali možete polako da uvodite prirodne šećere (mlečne proizvode ili jabuku, jednom na dan). Alkohol vam je takođe dopušten u prvoj nedelji, ali samo crno vino. Povrće možete da jedete neograničeno.

Do druge nedelje već ćete se osećati pročišćeno i puni energije. Ishranu možete da proširite na dva obroka mlečnih proizvoda na dan, bobičasto voće i kokice. Želja za slatkim se izgubila.

U trećoj nedelji ste već 14 dana bez šećera. Upotpunite obrok kvalitetnim žitaricama, ali se i počastite sa malo tamne čokolade (30 grama).

U četvrtoj nedelji ubacujete u ishranu smeđi pirinač ili hleb od žitarica celog zrna.

(BalkansPress / Stil.Kurir.rs)

Scroll to top