BalkansPress

Dobro došli!

Ublažite gorčinu Izbegavajte kiselu, začinjenu hranu i jela na bazi paradajza i smanjite ispijanje kafe i gaziranih pića.

Bogatoj prazničnoj trpezi i tradicionalnim specijalitetima teško je odoleti, pa nije ni čudo što se mnogi posle obilnog ručka ili večere požale na mučne tegobe u stomaku i grlu.

 

Masna, pržena, začinjena i ljuta hrana, kao i alkoholna i gazirana pića, često mogu biti krivci za pojavu gorušice (žgaravice) i neprijatnog osećaja pečenja u grudima.

Ovaj neprijatan osećaj žarenja u želucu i jednjaku čest je problem kod žena, ali i kod muškaraca, a prati je pojava gorkasto-slane tečnosti u grlu uz podrigivanje.

*Foto: Shutterstock

Vatra u jednjaku

Osećaj paljenja ili pečenja iza grudne kosti koji se širi prema vratu i grlu pojedinci doživljavaju kao kiseo ili gorak ukus u dnu grla. Obično se javlja posle jela i traje od nekoliko minuta do nekoliko sati. Da bi se sluzokoža jednjaka oporavila, stručnjaci upozoravaju da treba zaobići prženu, pečenu i previše začinjenu hranu, namirnice koje u sebi sadrže kiseline, konzervanse, aditive, ali i gazirane napitke.

Posle nekoliko meseci praznovanja i bogate trpeze preporučuje se lagana ishrana koja podrazumeva mršavo meso (piletinu i ribu), mnogo svežeg sezonskog povrća (izbegavajte kiselo poput citrusa) i salate kako bi se organizam oporavio i očistio od toksina, a digestivni trakt regenerisao.

 

Kad kiselina zaluta

Do pojave ovog stanja dolazi kada se stomačna kiselina usled određenog poremećaja u funkcionisanju stomačnog sistema vraća u jednjak. Na kraju jednjaka nalazi se mišić koji deluje kao svojevrsna poluga, čiji je zadatak da stomačnu kiselinu zadrži tamo gde joj je i mesto - u stomaku. Međutim, ako se ova prečaga malo više opusti, nivo jakih stomačnih kiselina istog trenutka se povećava i izaziva iritaciju vrlo osetljivog sloja koji oblaže jednjak.

Odličan prirodni lek

Ako vam uz ove promene kiselina i dalje bude stvarala problem, obavezno isprobajte ovo: popijte kašičicu svežeg pirinča s malo vode. Nakon dvadesetak minuta neprijatni simptomi bi trebalo da se smire jer će pirinač upiti kiselinu. Kažu da ovo baš pomaže, pa ako i vas muči ovaj problem, obavezno isprobajte.

*Foto: Shutterstock

Pomozite sebi

Da biste izbegli gorušicu, lekari savetuju više manjih obroka u toku dana. Kada završite s jelom, ustanite, ispravite ramena i ostanite uspravno bar petnaestak minuta da bi hrana što pre sišla u želudac. Večerajte najmanje tri sata pre nego što odete na spavanje. Čim se posle jela spustite u horizontalu, rizikujete da se hrana zadrži u jednjaku.

Da vas noću ne bi mučila gorušica, podignite uzglavlje kreveta za 15 centimetara (stavite dodatni jastuk). Ako ste strastveni pušač, pokušajte da se oslobodite te loše navike, jer nikotin pojačava kiselost želudačnog soka, a sam proces pušenja povećava gutanje vazduha. Povećanje kiselosti i pritiska unutar želuca glavni su uzročnici bola iza grudne kosti.

*Foto: Printscreen

Hrana koja miluje stomak

Jedite više manjih obroka dnevno i ne jedite tri sata pre spavanja.

Izbegavajte suhomesnate proizvode, paradajz i jela na bazi paradajza, kiselo voće (citruse), čokoladu, crni i beli luk, ispijanje velikih količina kafe, gazirana pića, slatke i kisele sokove. Pripazite na masnu hranu i alkohol, a iz ishrane izbacite viršle, paštete, nareske, salame.

Jedite brokoli, prokelj, karfiol, spanać... Povrće barite u što manje vode kako bi se sprečio odliv vitamina, a najbolje ga je kuvati na pari. U ishranu uvedite kefir, integralni pirinač, ječam, bademe i čajeve od kima ili komorača.

(BalkansPress / Kurir.rs)

Scroll to top