Evo koji su simpromi da vam preti povećani rizik od nedostatka vitamina B12 i kako ih sprečiti?

Vitamin B12, poznat i kao kobalamin, pripada grupi vitamina topivih u vodi, a važan je za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i DNA kao i za pravilnu funkciju nervnog sistema. Ovaj esencijalni nutrijent prirodno je prisutan u namirnicama životinjskog porekla, kao što su meso, riba, živina, jaja i mlečnih proizvoda.

Povećani rizik od nedostatka vitamina B12

Nedostatak vitamina B12 nije retka pojava, a grupe koje mogu biti u povećanom riziku su:

  • starije osobe
  • osobe koje slede strogu vegansku ishranu
  • osobe kod kojih je odstranjen deo sistema za varenje odgovoran za apsorpciju vitamina B12
  • osobe koje uzimaju lek metformin
  • osobe koje duže vreme uzimaju lekove protiv gorušice

 

Simptomi nedostatka vitamina B12

Neki od najčešćih simptoma nedostatka vitamina B12 su:

Slabost i umor

Ako nedostaje vitamina B12, organizam nije u mogućnosti da proizvede dovoljno crvenih krvnih ćelija zaduženih za prenos kiseonika, zbog čega dolazi do osećaja umora i slabosti. 

Bleda i žućkasta koža

Pojava blede i žućkaste boje kože takođe nastaje kao posledica poremećaja u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca zbog nedostatka vitamina B12.

Promene raspoloženja

Neke osobe kojima nedostaje vitamin B12 često pokazuju znakove depresivnog raspoloženja.

Gubitak daha i vrtoglavica

Anemija koja nastaje kao posledica nedostatka vitamina B12 kod određenog broja ljudi može uzrokovati osećaj gubitka daha i vrtoglavicu. Spomenuti simptomi se javljaju jer organizam ne može preneti dovoljnu količinu kiseonika do ćelija.

 

Trnci po telu

Vitamin B12 učestvuje u proizvodnji mijelina, neophodnog za pravilnu funkciju nervnog sistema. Trnci po telu vrlo su česti simptom mogućeg oštećenja živca usled nedostatka vitamina B12.

Glositis

Rani znak nedostatka vitamina B12 je crveni i natečeni jezik, a to stanje poznato je kao glositis. Ako vam preti rizik ili osećate neki od simptoma nedostatka ovog vitamina, treba se obratiti lekaru. Dobra vest je da se nedostatak vitamina B12 može sprečiti, odnosno izlečiti, vrlo jednostavnim promenama prehrambenih navika.

Biljke samo retko sadrže vitamin B12, npr. tempeh - fermentisani proizvod od soje (dok soja ne sadrži vitamin B12) i to u vrlo malim količinama. Neki vegetarijanci se odlučuju za unošenje ekstrakta kvasca, kao jednog od izvora vitamina B12.

Scroll to top