BalkansPress

Dobro došli!

Ako želite da sačuvate zube, ne započinjite dan ovim napitkom.

Sigurno ste čuli da u poslednje vreme svi preporučuju da započnete dan čašom tople limunade jer to navodno ubrzava metabolizam.

 

Ispostavilo se da to i nije baš dobra ideja. Čaša tople vode u koju ste dodali limun možda može da pospeši varenje i da hidrira organizam, ali zato može i da vam uništi zube - posebno ako je pijete čim ustanete.

Stomatolog dr Raha Sepefara kaže da ovaj napitak oštećuje zubnu gleđ, zbog čega zubi postaju osetljiviji i dobijaju žućkastu boju.

Zubna gleđ se oštećuje zbog kiselosti limuna. Ako se to stalno ponavlja, odnosno ako ste konstantno unose kiseli napici i hrana, time se razgrađuje zubna gleđ, a unutrašnji sloj zuba, koji inače ima blago žutu nijansu, ostaje izložen i veoma osetljiv, kaže ona.

Stomatolog dodaje da, kada se ošteti zubna gleđ, zubi postaju veoma osetljivi na hladno.

Da se vratimo na toplu vodu sa limunom. Ono što pogoršava stvari je to što se ovaj napitak pije ujutru, a ubrzo posle toga se peru zubi. Iako možda zvuči kao dobra ideja, trljanje četkicom pošto pojedete ili popijete nešto kiselo, još gore oštećuje zubnu gleđ i uspešno skida spoljašnji sloj.

Dr Raha zato savetuje da ne pijete ovaj napitak ujutru. Umesto toga, da biste hidrirali organizam, popijte čašu vode ujutru, to vam neće oštetiti zube.

 

Ukoliko vam baš prija da pijete toplu vodu i limun, stomatolog savetuje da preduzete nekoliko mera opreza.

Najpre, nikada ne perite zube odmah nakon što ste popili ovaj napitak jer ćete, kao što rekosmo, brzo oštetiti zubnu gleđ. Između pranja zuba i ispijanja tople vode s limunom trebalo bi da prođe najmanje sat-dva.

Takođe, pomaže ako ovaj napitak pijete na slamku jer se tako smanjuje kontakt sa zubima, a savetuje se i da ga popijete odjednom, umesto da "razvlačite" po gutljajčić.

Odmah pošto popijete ovaj napitak, preporučuje se da malo promućkate vodu u ustima, kako se isprala kiselost limuna.

Ako su zubi već oštećeni, važno je da promenite ovu naviku da bi se sprečila dalja šteta. Osim toga, ukoliko je zubna gleđ već dosta oštećena i zubi su već veoma osetljivi, trebalo bi da odete kod zubara koji će određenim materijalima popuniti ta oštećenja, kaže stomatolog.

(BalkansPress / Mondo)

Scroll to top