Kafa je dobar napitak za zdravlje što potvrđuje novo istraživanje, ali neke od drugih navika povezanih sa ritualom ispijanja kafe nisu.

Postoje neke zdravstvene dobrobiti kao što je manji rizik od smrti zbog srčanih oboljenja i moždanog udara i manji rizik od samog razvoja bolesti srca. A, za takve ishode, maksimalnu korist donose tri do četiri šolje kafe dnevno, kaže Robin Puli sa Univerziteta "Sautempton".

 

Analizirajući podatke iz 201 prethodne studije o uticaju kafe, istraživači su ustanovili da konzumiranje kafe takođe umanjuje rizik od razvoja dijabetesa, bolesti jetre, demencije i čak nekih vrsta kancera.

Jedini izuzetak je važio za trudnice i osobe sklone prelomima kostiju. Naučnici, međutim, ističu da se istraživanje odnosilo samo na koristi kafe, ne i svega što ide uz nju.

Ne odnosi se na šećer, sirup ili biskvite, torte i peciva. I mi pozivamo ljude koji već redovno piju umerene količine kafe (tri, četiri šolje dnevno), da uživaju, ali da se trude da to čine što je moguće zdravije, jer se uobičajene zdravstvene preporuke i dalje odnose na te stvari, navode autori studije.

Najveća dobrobit bila je u borbi protiv bolesti jetre, pa istraživači planiraju kliničke testove o upotrebi kafe kao tretmana za cirozu jetre.

(BalkansPress / Alo.rs)

Scroll to top