BalkansPress

Dobro došli!

Naučnici tvrde da su razvili vakcinu protiv zavisnosti od nikotina. Ona deluje tako što bukvalno “istrenira” organizam da nikotin prepozna kao strano telo, odnosno napadača i sprečava da otrov uopšte stigne do receptora za zadovoljstvo u mozgu.

Vakcina se zasad odlično pokazala na laboratorijskim miševima, a u narednom periodu se očekuje testiranje na ljudima. Stručnjaci američkog Instituta za istraživanje “Scripps” u vakcini su spojili nikotinske antigene sa molekulom jednog proteina.

Nakon što je supstanca ubrizgana u krvotok životinja, njihovi organizmi počeli su da proizvode antitela koja su ubijala čestice nikotina pre nego što bi one stigle do mozga.

Autor istraživanja Kim Džanda objasnije je da im je cilj bio da u telu izazovu kontra-reakciju tako da ono samo odbaci nikotin. Takođe, veruje se da će princip po kojem deluje ova vakcina uspešno moći primeniti i na lečenje mnogih drugih bolesti zavisnosti, a to će utvrditi u narednom periodu.

Ukoliko bi vakcina delovala, to bi pomoglo milionima ljudi širom sveta. Istraživanje je objavljeno u naučnom magazinu “Journal of Medicinal Chemistry”.

Scroll to top