BalkansPress

Dobro došli!

Može da dođe do oštećenja jednjaka, što olakšava razvoj maligne bolesti.

Među odraslim Kinezima koji su pili najmanje jedno pivo, koktel ili čašu vina dnevno, oni koji su pili vreo čaj svakodnevno imali su pet puta veće šanse za pojavu raka jednjaka u odnosu na ljude koji su pili čaj bilo koje temperature manje od jednom nedeljno, zaključeno je u novom istraživanju.

 

Za pušače svakodnevno konzumiranje vrelog čaja bilo je povezano s dvostruko većim rizikomraka jednjaka u odnosu na konzumiranje čaja manje od jednom nedeljno.

"Suzdržavanje od duvana i preteranog konzumiranja alkohola najvažniji je način prevencije raka jednjaka", navodi u istraživanju autor dr Džun Liv iz naučnog zdravstvenog centra univerziteta u Pekingu.

*Foto: Shutterstock

"Ako uz taj povećani rizik od raka jednjaka zbog pušenja i konzumiranja alkohola ljudi vole da piju i veoma vrući čaj, rizik od razvoja raka biće dosta veći", kaže Liv i napominje da konzumiranje vrelog čajasamog po sebi ne povećava rizik od raka.

Kina je među zemljama s najvećom učestalošću raka jednjaka, ističu naučnici u radu objavljenom u stručnom časopisu Annals of Internal Medicine. Zbog toga što je verojatnije da u Kini, posebno muškarci, verovatno i puše i piju alkohol, ranija istraživanja nisu jasno pokazala da li može konzumiranje vrelog čaja da bude nezavisan faktor rizika za rak jednjaka.

 

Dok su ranija istraživanja sugerisala da čaj može da štiti protiv nekih tumora probavnog sistema, druge studije pokazale su da redovno konzumiranje vrlo vrućih napitaka i hrane može da ošteti jednjak i pomogne razvoju tumora, kažu naučnici.

U okviru ovog istraživanja, ispitani su podaci o 456.155 odraslih osoba starosti od 30 do 79 godina, koje su ispunile upitnike o svojim pušačkim, alkoholnim i prehrambenim navikama.

Na početku istraživanja nijedan ispitanik nije imao karcinom, a praćeni su devet godina. U tom razdoblju rak jednjaka pojavio se kod 1.731 osobe.

Osobe koje su konzumirale vreli čaj i prekomerno pile alkohol i pušile, imale su petostruko veći rizik za rak jednjaka od osoba koji nisu praktikovale ništa od navedenog.

(BalkansPress / Hina.hr)

Scroll to top