BalkansPress

Dobro došli!

Svaka žena s vremena na vreme oseti bol u dojkama. Ali, većina tih slučajeva je bezopasna jer su bolovi u dojkama kod žena relativno normalna pojava, posebno imajući u vidu PMS i slična stanja kada su u pitanju hormoni.

Ako ste od onih žena koje pate od ove vrste bolova, pa nekad i do te mere da su dojke bolne čak i na najnežniji dodir, ne morate da paničite, ali svakako idite na kontrole kod lekara, posebno ako ste u menopauzi.

 

Uzroci bolova u dojkama mogu biti različiti, a ovo su neki od najčešćih:

PMS i hormoni

U PMS-u većina žena oseća bolove u predelu grudi (bol u celoj dojci, sa strane i bradavicama) a ta pojava je uslovljena promenama u lučenju hormona. Oticanje i preterana osetljivost grudi je posledica poremećenog nivoa estrogena. Bolovi su najjači u danu pre početka krvarenja. Kod nekih žena, bolovi počinju posle ovulacije (oko sredine ciklusa) i postaju jači sa približavanjem menstrualnog krvarenja.

*Foto: Profimedia

Pozitivno je to što bol nestaje posle menstruacije. Ako baš ne možete da izdržite, posetite lekara koji će vam možda propisati kontraceptivne pilule, jer one sprečavaju ovulaciju, pa samim tim i održavaju jednaku ravnotežu hormona estrogena.

 

Brushalter

Loš izbor veša pa i brushaltera može da uzrokuje prilične nelagodnosti sa grudima pa i bol. Ako je grudnjak uzak, pun elastina i veštačkih materijala, ako su mu korpe sa žicama ili premale, eto razloga za bol različitog intenziteta. Trudite se da birate udoban, pamučni veš i da ga ne nosite 24 sata dnevno.

*Foto: Profimedia

Kofeinski napici

Iako kafa i čaj ne mogu biti direktno odgovorni za bolove u grudima, određena ispitivanja pokazuju da smanjivanje unosa kofeina pomaže da se bolovi u grudima minimalizuju, a naročito kod žena koje pate od fibrocističnog tkiva u dojkama.

Bolovi u grudima i znaci bolesti

Bol u grudima može da ukaže i na poremećaj rada organa za varenje, pluća, mišića i kostiju. Bol može biti uzrokovan i usled pada pritiska čiji je pratilac  mučnina. Ipak, ova vrsta bola se ne odnosi na dojku samu već na predeo grudnog koša, pluća i srce.

 

Grudi koje imaju kvržice

Ako imate grudi sa kvržicama, odnosno imate fibrocistično tkivo dojke, kod vas postoji veća mogućnost za bolove u grudima u odnosu na menstrualni ciklus. Ciste koje su napunjene tečnošću stvaraju bolne probleme tokom i između ciklusa, ali, iako su benigne, morate ih redovno kontrolisati jer je i vaš samopregled dojki ograničen.

Neadekvatno vežbanje i istegnuća

Uz upalu mišića, nakon što ste preterali sa vežbama, nijezačuđujuće ako osetite i bolove u prsima. Znajte da, iako smatrate da vas bole grudi, bol zapravo dolazi od mišića ispod dojki. U tom slučaju se za smanjenje bola preporučuju analgetici i tople obloge.

Grudne mišiće neadekvatnim vežbanjem možete istegnuti što takođe može da pojača bol . Savet je da ne preterujete u teretani.

Vodite računa i o vrsti brushaltera koji nosite tokom vežbanja. Ako sportski grudnjak ne daje dovoljnu potporu, naročito ako imate veće grudi, bol je neminovna posledica. Analize pokazuju da se svaka treća žena koja je učestvovala u maratonu, žalila na bolne grudi nakon trčanja.

Zato izaberite savršen sportski grudnjak, koji će stajati na mestu sve vreme vežbanja.

*Foto: Profimedia

Bolovi u grudima u trudnoći i kod dojenja

Ako je posredi prvi porođaj i prva laktacija, bol u grudima majke je gotovo normalna i očekivana pojava. Bol polako prestaje kada mlečni kanalići potpuno prorade i postanu prohodni za količine mleka koje se iz dojke izlučuje. Međutim ako se jave simptomi kao što su povišena temperatura i grudi koje su jako tvrde na dodir – možda je reč o mastitisu koji može imati ozbiljne komplikacije.

 

Mastitis nastaje kao posledica poremećaja prilikom dojenja, odnosno zbog zastoja mleka u kanalićima. U tom slučaju pomaže redovno izmlazavanje i masiranje dojki. Upravo zbog ovoga je važno svežu porodilju odmah upoznati sa svim pitanjima koja se odnose na dojenje posebno ako je reč o prvorotki. Za bolne bradavice prilikom dojenja na tržištu se mogu naći brojne masti koje ublažavaju bol i koje će zalečiti iritirane i ispucale bradavice. 

*Foto: Profimedia

(BalkansPress / Srbija Danas)

Scroll to top