Svakodnevno ga korisitimo.

Prema novom istraživanju objavljenom u naučnom časopisu "Adikšn", postoji veza između alkohola i karcinoma koja se ne može objasniti drugim faktorima.

 

Naučnici su zaključili kako postoji dovoljno dokaza da dokažu kako je pijenje alkohola direktan uzročnik bolesti, tvrdi Dženi Konor, jedna od autora istraživanja.

- Postoje jaki dokazi da alkohol uzrokuje rak na barem sedam lokacija u telu, a možda i na drugima - kaže Konor.

Alkohol je jako opasan

*Foto: Pixabay / Alkohol je jako opasan

Čak i bez razumevanja bioloških mehanizama, epidemiološki dokazi podržavaju tvrdnju kako alkohol uzrokuje rak usta, grla, jednjaka, jetre, debelog creva i grudi, rekla je Konor i dodala kako je sve više dokaza da alkohol uzrokuje rak kože, prostate i gušterače.

Do zaključka je došla nakon proučavanja desetogodišnjih podataka Svetskog fonda za istraživanje raka, Međunarodne organizacije za istraživanje raka, kao i Svetske zdravstvene organizacije.

- Najveći rizik povezan je s većim unosom alkohola, no ozbiljan teret leži i na onima koji piju male do umerene količine - upozorila je Konor.

Prema istraživanju koje je sprovela neprofitna organizacija za istraživanje raka u Velikoj Britaniji, čak devet od deset ljudi nisu upoznati s vezom između alkohola i raka.

- Ovo istraživanje je snažan podsetnik kako postoji jaka veza između te dve stvari - rekla je dr. Jana Vit ispred ove organizacije.

(BalkansPress / Uspješna žena.com)

Scroll to top