Ako se njegova stabljika žvaće može izazvati i zdravstvene poteškoće.

Snažni borac u teškoj borbi protiv zloćudnih tumora mogao bi da postane i poznati žuti cvet koji se koristi u narodnoj medicini za lečenje raznih bolesti.

 

Širom sveta poznat je kao zaštitni znak mnogih kampanja u borbi protiv raka. Narcis. Iako ovo otkriće zvuči kao neka priča, bajka, čini se kako u njoj ima mnogo istine. Naime, naučnici su otkrili prirodni spoj koji se nalazi u evropskoj vrsti narcisa, "Amaryllidaceae Narcissus", alkaloid hemantamin koji blokira produkciju proteina koji su osnova za rast i razvoj ćelija tumora, kažu naučnici.

Ćelije tumora posebno su osetljive na redukciju u sintezi proteina.", objašnjava studija objavljena u naučnom magazinu "Structure".

Hemantamin pripada grupi terapeutskih molekula prirodnog porekla među kojima je i morfijum (poznat kao lek protiv bolova), kinin (upotreba u lečenju malarije) i efedrin (sredstvo za lečenje plućnih bolesti).

Podstiče stabilizaciju proteina i dovodi do eliminacije ćelija tumora. Veže se uz ribozome koji su odgovorni za sintezu proteina.

Istraživanje je sprovedeno belgijskom Univerzitetu pod vođstvom Denisa Lafontejna. Studija je pokazala kako narcis uzrokuje i određene zdravstvene poteškoće, posebno osip i nesvesticu, ako se njegova stabljika žvaće.

(BalkansPress / Express.hr)

Scroll to top