Nemamo svi tu privilegiju da domaća, sveža jaja dobijamo od bake sa sela, pa smo stoga primorani da ih nabavljamo u marketima ili na pijaci. Zato je jako važno da naučite da razlikujete zdrava i dobra jaja od onih drugih.

Mnogi ljudi ne prave razliku između zdravih, organskih jaja i onih nezdravih i nisu upućeni u to koliko ono što se nudi po prodavnicama može biti loše po nas. Zato se uvek vodite ovim pravilima.

PROČITAJTE: ŠTA NASLEĐUJEMO OD TATE, A ŠTA OD MAME Oba roditelja možete da krivite za visok holesterol, ali za ovu stvar samo oca

Boja žumanca

Ako iz prve niste uspeli da pogodite koje jaje na slici iznad je najzdravije, donosimo vam pravi odgovor. Jaje sa tamno narandžastom bojom je najbolje i potiče od zdrave kokoške. Ono sa žutim žumancetom je kupljeno u velikom supermarketu i dobija se od kokoške koja raste u fabrici, bez sunčeve svetlosti, ni prozora.

 

Jaje sa svetlo narandžastim žumancetom je kupljeno na pijaci i potiče iz velikih domaćinstava gde uslovi nisu toliko strašni kao kod onih iz velikih fabrika.

Osnovno pravilo je - što više pilića farma proizvodi, to je niži kvalitet jaja i mesa. Žumance je tamnije boje ukoliko kokoška jede više proteina, a svetlije ako se hrani samo kukuruzom.

- Ukoliko nameravate da kupite organske proizvode, prethodno bi trebalo da imate uvid u sertifikat, kao i da znate čime se hranila kokoška koja je nosila ta jaja. Organska jaja su svakako zdravija od konvencionalnih koja kupujemo u supermarketina, a pored toga što ne sadrže hormone i antibiotike i njihova nutritivna vrednost je veća - ističe nutricionista Milka Raičević, a osim boje žumanceta ocenjuju se još neke karakteristike jajeta.

Jaja su odličan izvor vitamina i zdravih masnoća

*Foto: Profimedia / Jaja su odličan izvor vitamina i zdravih masnoća

Debljina žumanceta

Što deblje, to bolje! Zdravija jaja teže da budu deblja i punija hranjivim sastojcima.

PROČITAJTE: UPOZORENjE NAUČNIKA: Mnogi kuvaju pirinač na ovaj način, a to može da dovede do niza teških oboljenja!

Debljina ljuske

Teško je oceniti ljusku samo na osnovu pogleda! Trebalo bi razmotriti izgled ljuske i utvrditi njene karakteristike. Zdravije jaje imaće jaču i deblju ljusku. A ako nekad nemate ni vremena da ustanovite debljinu ljuske, sasvim su za testiranje dovoljne prethodne dve stavke.

(BalkansPress / Žena.blic.rs)

Scroll to top