Obavlja detoksikaciju organizma, poboljšava rad sistema za varenje, odlična je za čišćenje krvi i bubrega, pozitivno deluje na pankreas i snižava šećer u krvi.

Kopriva cveta od proleća do jeseni i izvrstan je dodatak testenini i rižotu, ali najpopularnija je ipak u gustoj krepkoj supi.

PROČITAJTE: Ovo je čuvena pasta od meda i belog luka: Najmoćniji lek na svetu protiv svih bolesti! (RECEPT+UPUTSTVO)

U kom god jelu da je pripremate, koprivu ne treba kuvati već je dovoljno izdinstati je najduže 2 minuta. Tako će se maksimalno sačuvati njena hranjiva i lekovita svojstva, a puno je razloga zbog kojih je dobro jesti koprivu.

 

Nabrojimo samo neke: dobra je za čišćenje krvi i bubrega, poboljšava rad sistema za varenje, vrši detoksikaciju organizma, pozitivno deluje na pankreas i pomaže snižavanju šećera u krvi, leči upale urinarnog trakta i stimuliše rad creva zbog čega deluje i kao diuretik, sadrži vitamine C i A, kalcijum, kalijum, gvožđe, fosfor i druge minerale i vitamine.

Čaj od koprive koristi se za bolesti jetre i žuči, poremećaje sna, grčeve u stomaku, čireve, bolesti pluća itd.

Ukoliko odlučite da sami berete ovaj rasprostranjeni dragulj, nemojte to raditi uz put ili na mestima gde postoji opasnost od zagađenja i uvek nosite rukavice. Kao što je poznato, listovi i peteljke koprive pokriveni su žarnicama zbog čega ih je jako neprijatno dodirnuti jer izliju oštar sok na kožu koja nakon toga peče.

Takođe, bez obzira na lekovita svojstva, kopriva se ne konzumira sveža jer tada može da izozve probleme sa sistemom za varenje i crvenilo kože.

Recept za izvrsnu supu od koprive čija je priprema toliko jednostavna da je mogu napraviti i deca.

 

Sastojci za četiri osobe:

- 300 gr koprive

- 5 krompira

- nekoliko kapi maslinovog ulja

- so, biber 

PROČITAJTE: Čuvajte se kineskog belog luka, hemijski je promenjen: Evo kako da ga prepoznate i razlikujete od domaćeg! (VIDEO)

Postupak:

1. Krompire isecite na četvrtine i stavite ih da se kuvaju.

2. Pred kraj kuvanja dodajte koprivu koju treba samo prodinstati.

3. Dodajte maslinovo ulje i dobro usitnite štapnim mikserom.

4. Začinite po želji.

*Savet: Po želji poslužite prepečeni hleb, a po želji maslinovo ulje možete zameniti pavlakom.

 

Scroll to top