BalkansPress

Dobro došli!

Da bi proverila kakve će to posledice ostaviti na njeno zdravlje i uopšte način života odlučila je da tri nedelje ne doručkuje.

"Kroz život su nas učili da je doručak najvažniji deo dana, da ćemo biti gladni tokom dana ako ga preskočimo i da preskakanje doručka može dovesti čak i do toga da se ugojimo. Drugi, opet, tvrde da je to samo izmišljotina kompanija koje proizvode pahuljice", napisala je novinarka koja je ovaj eksperiment započela kako bi videla da li može da održi neku vrstu dijetnog režima koji uključuje "post" u koji se kunu neke od najvećih svetskih zvezda.

Poslednji obrok u toku dana pojela bih oko 21 sat i zatim ne bih ništa jela do sredine sledećeg dana kako bih pokušala da održim režim "dva obroka u danu". "Nisam se strogo držala samo dva obroka dnevno, preskakala bih doručak, ali u pauzama sam jela užinu zbog čega se ovaj izazov i nije činio nešto pretežak", priznala je.

 

Što joj se dogodilo?

"Ujutro sam se oslanjala na kafu koja bi me držala do ručka. Rekli su mi da kofein deluje kao sredstvo za suzbijanje apetita, zbog čega sam očekivala da ću piti više kafe nego inače, ali se to nije dogodilo", kaže.

Počela je da pije više vode, više od 3,5 litre dnevno. "To je navika koju sam zadržala i nakon što sam završila sa izazovom", kaže.

Želudac joj je jako krčao. "Rekli su mi da se pripremim na glavobolje, ali to se nije dogodilo. Međutim, želudac mi je toliko jako krčao da je bilo neprijatno na poslu", priznala je. I to se nije promenilo ni druge nedelje njenog "posta".

Najgore joj je bilo jedno jutro nakon što je bila na piću sa prijateljima. "Prve nedelje uveče sam otišla na piće s prijateljima. Ujutro sam bila toliko gladna da sam se jedva mogla skoncentrisati na posao. Nisam bila mamurna, ali baš mi je trebao hleb ili nešto drugo da to sve upije", kaže. Isto se osećala i jutro nakon što je bila u teretani.

"Uštedela sam dosta novca i ne samo zato što ga nisam trošila na doručak, već i zato što sam počela pametnije da razmišljam o namirnicama. Počela sam da donosim hranu od kuće na posao jer nisam želela da stojim u prodavnici i čekam u redu da nešto pojedem za ručak pošto bih tad već bila previše gladna", kaže.

 

Počela je i da razmišlja o tome što unosi u svoje telo, a shvatila je i da jede manje tokom dana. Bilo joj je mnogo lakše da posti vikendima nego radnim danima, ali priznala je da je jednu nedelju zaboravila na izazov i pojela komad pice od sinoć za doručak.

"Trebala sam da postim dve nedelje, ali sam ipak produžila na tri. Počelo je da mi bude mnogo lakše i počela sam da se bolje osećam. I to me nije sprečilo da jedem hranu koju bih inače jela za doručak, samo sam je jela kasnije", kaže.

Nakon izazova nagradila se doručkom koji je kupila u prodavnici i odmah osetila posledice. "Postala sam naduta, spavalo mi se i do podne sam već bila veoma gladna. Do kraja dana shvatila sam da sam nakon toga tokom dana pojela mnogo više nego onim danima kad sam preskakala doručak", kaže.

Kao najbolju posledicu preskakanja doručka izdvojila je povećan unos vode. "Osećala sam se i kao da postižem nešto, da se kontrolišem, a počela sam i da razmišljam o tome da li jedem jer mi zaista treba ili zato što mi je dosadno. Nakon svega ovoga mnogo kasnije u danu počnem da osećam glad i inače manje jedem", zaključila je.

(BalkansPress / Žena.blic.rs)

Scroll to top