BalkansPress

Dobro došli!

Čini se da bokvica ima i antibakterijska svojstva jer novija istraživanja pokazuju da ekstrakt bokvice uspešno deluje kod plućnih infekcija. U narodnoj medicini koristi se za lečenje rana, često u mešavini s kamilicom, za ispiranje ili obloga.

Bokvica je jedna od najsvestranijih i najdostupnijih lekovitih biljaka. Ženska bokvica (Plantago major) i muška bokvica (Plantago lanceolata) imaju gotovo isto lekovito dejstvo koje je poznato već hiljadama godina. Koristili su ih drevni grčki i kineski doktori, a u srednjovekovnim knjigama o lekovitom bilju ta vrlo cenjena biljka se preporučivala za čak 24 različite bolesti.

Obe vrste bokvice koriste se u narodnoj medicini kao losioni i napici za rešavanje problema na koži, na primer, svrbež i ispucala koža, posekotina ili drugih površinskih povreda, ugriza insekata ili upale očiju.

 

U unutarašnjoj upotrebi bokvica deluje kao blago sredstvo za iskašljavanje, a sluzi koje sadrži ublažavaju upale sluznice, pa je izvanredan lek protiv kašlja i bronhitisa. Takođe, može da olakša stanje kod astme, upale sluzokože disajnih puteva, laringitisa, faringitisa i različitih alergijskih reakcija koje izazivaju probleme sa disanjem.

Čini se da bokvica ima i antibakterijska svojstva jer novija istraživanja pokazuju da ekstrakt bokvice uspešno deluje kod plućnih infekcija. Zbog tanina deluje kao adstringens, a zbog sluzi ublažava upale. Upotrebljava se kod katara gornjih disajnih puteva, kod upale sluznice usne duplje i ždrela i kod sindroma nervoznih creva. U narodnoj medicini koristi se za lečenje rana, često u mešavini s kamilicom, za ispiranje ili obloga.

*Foto: Shutterstock

Smrvljeni listovi i njihov sok sprečavaju nastanak oteklina i svraba kod uboda insekata. Lišće bokvice stavljalo se u cipele da ublaži žuljeve nastale dugim hodanjem. Sveži sok preporučljiv je i za prolećni umor, za “čišćenje krvi” i podsticanje metabolizma. Zahvaljujući velikoj količini kalijuma deluje i diuretički. Mladi i nežni prolećni listovi muške bokvice, ubrani u martu i aprilu, mogu da se upotrebljavaju za supu, mešane salate ili se kuvaju kao spanać. Kuvanjem listovi poprime prijatan, slabo aromatičan miris i ukus koji podseća na vrganje. Gorkast ukusmože se ukloniti potapanjem usitnjenih listova u mlakoj vodi tokom 30 minuta. Kod nešto starijih listova mogu se prethodno s donje strane izvući vlaknaste žile.

 

Muška bokvica može da služi kao zdravo prolećno povrće. Jedu se sasvim mladi listovi, nabrani pre razvoja cveta, od marta do juna. Dodaju se u supu, a nakon kuvanja od 10 do 15 minuta mogu se poslužiti kao salata ili varivo slično spanaću. Najbolje ih je mešati s drugim lisnatim povrćem. U Nemačkoj ove listove prže na masti s jajima, šećerom i cimetom, a na Kavkazu i Dalekom istoku stavljaju ih u supe. Listovi se beru od juna do oktobra, po mogućnosti pre nego što biljke procvetaju. Nakon svakog košenja bokvvica ponovno naraste. Treba da se suši brzo, jer listovi inače pocrne. Srodna vrsta ove biljke je indijska bokvica. Uprkos nazivu, on raste i u našim južnijim krajevima - na pešćanim mestima, uz puteve i na krovovima.

Seme indijske bokvice

*Foto: Shutterstock / Seme indijske bokvice

Indijska bokvica takođe je poznata kao psyllium, psilium ili buhačica (Plantago ovata). Vrlo slično delovanje imaju biljke Plantago psyllium i Plantago indica. Ova biljka sadrži vlakna, lipide, nezasićene masne kiseline, iridoide (aukubozid) i mnogo sluzi. Indijska bokvica ima mogućnost povećanja volumena i do 15 puta, a to osigurava olakšano pražnjenje creva i stvaranje osećaja sitosti. Iako je prvenstveno laksativ, može povoljno da deluje i na smirenje dijareje. Takođe se koristi kod sindroma iritabilnog creva, ulceroznog kolitisa, Kronove bolesti, povišenog holesterola povezanog s hroničnim zatvorom i sindroma lenjih creva.

1. Protiv akni i mitisera

15-20 grama sveže isceđenog soka od bokvice pomešati s 10-15 gr masne kreme i dodati nekoliko kapi ružinog ulja i kašičicu nevenove masti pa dobro izmešajte. Mešavina se koristi protiv akni i gnojnih mitisera.

 

2. Protiv žučnog kamenc

Seme bokvice koristi se i za uništavanje parazita, ameba i glista. Preporučuje se kao laksativ, naročito za decu, i kod upalnih stanja sluznice. Dnevno konzumiranje osam grama semena sprečava stvaranje žučnog kamenaca.

3. Sveži sok

Potrebno vam je 500 g svežih listova bokvice. Sok je najlakše pripraviti u sokovniku ili ga dobro usitnite štapnim mikserompa procedite kroz gazu. Nekoliko puta na dan popijte po kašiku soka pomešanog s pola kašike tople vode. Uzima se u prolećnim tegobama za čišćenje i podsticanje metabolizma, a koristan je i protiv plućnih bolesti, čak i tuberkuloze.

*Foto: Shutterstock

4. Mešavina protiv gripa

Pomešajte 30 g listova bokvice, 30 g iglica smreke, 20 g listova podbela i 20 g biljke dan-noć. Za čaj dve kašičice mešavine prelijte s 250 ml vruće vode i ostavite da odstoji deset minuta. Procedite. Zasladite medom ili dodajte sok od zove ili višanja.

5. Infekcije zuba i desni

Bokvica je odlična za brzo lečenje rana na licu i u ustima. Sprečava gnojenje i podstiče zaceljivanje, što duguje aukubinu. Sažvakano lišće bokvice postavljeno kao obloga na zub i desni može da spreči infekciju zuba u ranim fazama.

 

 

6. Za kućne ljubimce

Bokvicu dobro podnose psi i mačke, tako da im jakim čajem možete ispirati osipe ili rane. Ako životinja ne liže povređeno područje, možete koristiti i mast, ali poželjno im je staviti elizabetanski okovratnik.

7. Tegobe s kožom

Popularna je upotreba bokvice kod svih vrsta kožnih tegoba, kao što su rane, čirevi, posekotine, razderotine, modrice, podlivi, opekotine, plihovi, žuljevi, zanoktice, ubodi insekata i osipi raznih uzroka. Za lečenje kožnih tegoba operite sveži list i napravite kašu od njega pa ga nanesite na obolelo mesto. Zbog lake dostupnosti bokvica je izvrsna prva pomoć kod uboda.

*Foto: Shutterstock

8. Opekotine

Nakon što ih isperete hladnom vodom, stavite na njih list bokvice koji ćete učvrstiti flasterom.

9. Brzi sirup

Potrebno vam je 4 šake sveže bokvice, 300 g šećera i 250 g meda. Opranu bokvicu sameljite u stroju za mleveno meso. Dolijte malo vode, šećer i med pa polako zagrejte da lagano proključa. Neprekidno mešajte dok ne dobijete gusti sirup. Vruć sirup ulijte u tegle i čuvajte u frižideru. Kod kašlja i bronhitisa nekoliko puta na dan popijte po kašiku.

 

10. Maska za lice

Na gazi izrežite rupe za usta, oči i nos. Lišće mlade bokvice sameljite i zalijte proključalom vodom (promer 1:3). Neka voda ponovno proključa i kipi 3 minuta. Natopite gazu ohlađenom tečnošću i držite na licu
oko 15 minuta. Isperite.

11. Čaj od bokvice

Narezane ili razmrvljene listove bokvice (2 kašičice) prelijte šoljicom vruće vode i ostavite da odstoji deset minuta. Procedite i zasladite medom. Čaj ima prijatan miris i ukus, pa je pogodan i za decu. Popijte dve, tri šoljice na dan.

*Foto: Shutterstock

12. Čaj protiv kašlja

Pomešajte 25 g listova bokvice, 25 g listova podbela, 25 g listova žalfije i 25 g korena omana. Za čaj dve kašičice mešavine polijte s 250 ml vruće vode i ostavite da odstoji deset minuta.Procedite. Pijte od dve do tri šoljice na dan uvek sveže spremljenog čaja.

13. Sok od mešanog bilja

Pripremite 200 grama lišća bokvice, 100 grama koprive, 100 grama cvetova maslačka i 100 g cveta hajdučke trave. Sve bilje se dobro izgnječi, istisne kroz čistu krpu, procedi (može i u sokovniku), zatim prokuva uz skidanje pene, koja se skuplja na površini. Soku se dodaju 2 kašike meda, pa se ponovno kuva dok se ne zgusne tako da postane končasto. Kad se ohladi, sipa se u čiste boce. Svakoj boci se doda čašica rakije. Pre upotrebe sok se meša s vodom 1:1.

14. Medeni eliksir

Pola kilograma svežih i dobro opranih listova bokvice sameljite u mašini za mlevenje mesa ili u multipraktiku. Samlevene listove i sok koji je iz njih iscureo pomešajte s kilogramom meda i 50 grama usitnjene smole propolisa. Dobro promešajte i ostavite da odstoji tri dana uz povremeno mešanje drvenom ili plastičnom kašikom. Uzimajte ovaj eliksir tri puta na dan po jednu kašičicu (drvenu ili plastičnu, da izbegnete oksidaciju) desetak minuta pre obroka. Ovaj eliksir preporučuje se svima koji pate od bolesti disajnih organa, bronhitisa i upale pluća. Koristan je pušačima i svima koji žele da očiste disajne puteve. Dok uzimate ovaj eliksir, svaki dan popijte po šoljicu čaja od omana i majčine dušice.

   

15. Bombone protiv kašlja

Pripremite 200 listova bokvice, 500 ml vode, 500 g šećera, 25 g grožđanog šećera, 20 g maslaca, kašiku ulja i kašičicu mlevenih semenki komorača. Sveže listove bokvice iseckajte, prelijte vodom, zakuvajte i lagano kuvajte 30 minuta. Tečnost procedite, a listove pritisnite. Dodajte šećer, maslac i komorač pa lagano kuvajte 20-ak minuta dok ne nastane gust sirup. Pleh za pečenje obložite masnim papirom, premažite ga uljem i izlijte sirup. Ostavite da delimično očvrsne i naseckajte na komade veličine bombona.

16. Sirup protiv kašlja

Sveže ubrane listove bokvice stavite  u staklenu posudu u pet centimetara debelim, blago natisnutim slojevima. Svaki sloj pospite šećerom. Posudu prekrijte gazom ili pamučnom krpom i stavite na sunce. Ostavite od četiri do šest nedelja na osunčanom mestu. Procedite i ulijte u tegle. Pijte nekoliko puta na dan po kašičicu. Pogodno je i za decu.

17. Ulje od bokvice

Sterilizovanu teglu napunite naseckanim lišćem bokvice i prelijte maslinovim uljem tako da potpuno prekrije lišće. Zatvorite i odložite na tamno mesto. Promućkajte jednom dnevno i nakon dve nedelje procedite. Možete ga koristiti samostalno ili kao temelj za druge mešavine.

*Foto: Shutterstock

18. Alkoholna tinktura

Postupajte jednako kao i s uljem, ali umesto ulja koristite vodku. Preporučena doza tinkture je od petnaest do dvadeset kapi triput na dan.

19. Čaj protiv teških bolesti

Kad je zvanična medicina nemoćna ili ljudi jednostavno žele da leče bolest prirodnim lekovima, ovaj čaj će im odlično doći. Čaj, naravno, nije samo za teške bolesnike, može se piti i preventivno. Da biste ga pripremili, izmešajte list breze, hajdučku travu, bokvicu i list koprive. Čaj se priprema tako da se jedna šaka mešavine potopi u dva decilitra proključale vode i ostavi dva sata da odstoji. Kad se procedi, spreman je za konzumaciju. Mešavinu čuvajte u staklenojposudi.

20. Prolećna salata

Bokvica je zdrav dodatak salatama. U ishrani je najbolje koristiti meke prolećne listove.

Scroll to top