Svakodnevno uzimanje prevelike količine zelenog čaja može biti štetno.

Ekstrakt zelenog čaja može prouzrokovati oštećenje jetre, saopštili su juče iz Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA).

Uz sve pogodnosti zelenog čaja koji se često prepisuje kod raznih dijeta i pomaže pri gubljenju kilograma, svakodnevno uzimanje prevelike količine može biti štetno za jetru, pa čak dovesti i do smanjenja njene funkcije.

 

Krivci za to su katehini, vrsta polifenola koji su esencijalni molekuli za fiziologiju biljaka, bitni za funkcije poput rasta i pigmentacije.

Pretpostavlja se da je štetna doza oko 800mg dnevno, ali još nema službene potvrde o sigurnoj dnevnoj dozi katehena. Iako mnogi trgovački lanci prodaju ekstrakte zelenog čaja, u velikoj većini slučajeva radi se o dozi manjoj od 800mg katehina.

Tablete zelenog čaja

*Foto: Pixabay / Tablete zelenog čaja

Upozorenje iz EFSA-e došlo je nakon što su zatražene oštrije provere, a sve je pokrenuo slučaj tinejdžera koji je uzimao tablete zelenog čaja, a nakon toga doveo sebe u rizičnu situaciju i sada mu treba dijaliza jetre.

U poslednjih par godina u medicinskim časopisima pojavilo se više slučajeva u kojima su ljudi imali velikih problema sa jetrom, a glavni uzročnik su bile tablete zelenog čaja.

Tako je muškarac iz Australije završio na transplataciji jetre, a u Engleskoj je jedna 16-godišnjakinja obolela od hepatitisa nakon što je koristila tablete zelenog čaja za mršavljenje.

U zaključku je EFSA objavila da je katehin u malim količinima dobar za zdravlje, ali preterivanje bi moglo dovesti do pogubnih posledica.

 

(BalkansPress / Srbijadanas.com)

Scroll to top