Dok protivnici hirurgije smatraju da je proces sužavanja vagine i ulepšavanje usnica (vaginoplastika) neprirodno i nepotrebno, danas mu se sve više žena podvrgavaju. Žene koje se za to opredeljuju čine to jer se mišići vagine tokom godina opuštaju, ili žele da povrate suženi oblik koji su imale pre porođaja.

Sudeći po nedavnim britanskim studijama, žene najviše imaju želju za povećanjem grudi i zadnjice. Na drugom mestu traženih intervencija nalazi se sužavanje vagine. Od 1.000 ispitanica starosne dobi između 21 i 40, 24 odsto je odgovorilo da bi se podvrglo ovom zahvatu, a kao razlog navele su nezadovoljan seksualni život. Oko 25 odsto tražilo je porođaj carskim rezom kako bi sačuvale elastičnost polnog organa. 

 

U slučaju da nemate novca za operaciju, alternativna medicina nudi kremu koja sadrži po 1 kašiku kokosovog ulja (hrani kožu i deluje antibakterijski) i meda (sadrži antioksidanse koji usporavaju starenje) i jedan belanac (zateže kožu i popravlja tonus). Sve sastojke dobro izmešati, a pre nanošenja prvo je važno napariti intimni predeo, kako bi se pore otvorile. Zatim, ostavite je da deluje 15-ak minuta, pa isperite ružinom vodom. Masku koristite 7 dana, u kombinaciji sa vežbama za kukove.

ginekološki pregled

Pošto je u svetu uveliko zavladao ovaj fenomen, za Srbiju Danas plastični hirurg mr sci.med. dr Violeta Skorobać Ašanin objašnjava koliko je on danas zastupljen u Srbiji i ko je najviše zainteresovan?

- O najdelikatnijim stvarima se i najteže govori. Estetska hirurgija je intimna priča koja ne bi trebalo da se tiče nikoga sem osobe koja joj se podvrgava, ali najčešće to nije tako nego se javno komentariše - hvali ili osuđuje. Intervencije na vagini se rade od 18 do 40 godina u zavisnosti od zahteva - da li je to smanjivanje urođenih uvećanih malih i velikih usana ili je to sužavanje vagine nakon višestrukih porođaja.

 

Žena želi da bude žena u svim aspektima i taj mladolik izgled i osećaj želi da zadrži što duže. Međutim, pošto je ovo još jedna tabu temu u našoj zemlji, lekari pričaju da im je na prvom pregledu teško da podmlađivanje vagine prevale preko usana.

Ovaj zahvat se smatra jednim od najbolnijih, a proces zarastanja rane traje oko 2 nedelje i praćen je neprijatnim infekcijama, otocima i krvarenjem. Nakon operacije pacijentima se savetuje da seksualne odnose izbegavaju od 4 do 6 nedelje.

- Ako se prilikom vaginoplastike vagina previše suzi, to može biti jako bolno i može dovoditi do formiranja grubih ožiljaka koji smetaju. Još jedna od mogućih komplikacija jeste povređivanje regije klitorisa, što može biti jako neprijatno - ističe dr Igor Maljković za medije.

Hirurgija razlikuje vaginoplastiku od labioplastike, kojom se redukuje veličina ili se menja sam izgled unutrašnjih usana vagine.  U slučaju da se pacijentkinje odluče za drugu trudnoću, važno je znati da efekat vaginoplastike traje do drugog porođaja, i da se vagini posle vraća prvobitan oblik, dok labioplastika traje doživotno.

Scroll to top