Kada osoba dobije moždani udar, mozak ne prima dovoljno kiseonika, što dovodi do odumiranja moždanih ćelija. Takva situacija zahteva hitnu medicinsku pomoć!

Evo nekoliko saveta kako da spasite nekoga ko je dobio moždani udar.

Najvažnije je da ne pomičete osobu koja ima moždani udar. Uzmite medicinsku iglu, ali ako je nemate, pomoći će i obična.

 

Koristite li običnu iglu, obavezno je sterilizujte (držite iglu iznad vatre) pre nego što je upotrebite. Kada je igla sterilizirana, bocnite njome vrhove svih 10 prstiju, ispod noktiju unesrećene osobe, piše Novi.

Ako nema krvi, zategnite kožu i pritisnite jače tako da krv počne teći.

PROČITAJTE: Baka Mara (99) puca od zdravlja: "Da radim OVO što vi svaki dan radite, davno bih bila pod zemljom!" Sigurna da će živeti bar još 10 godina

Nakon što izbockate svih 10 prstiju i oni počnu krvariti, primetićete da se pacijent vraća u normalu.

Masirajte uši pacijenta dok ne postanu crvene, a za bolju cirkulaciju bocnite svaku ušnu školjku dva puta dok se ne pojave dve kapi krvi.

Pričekajte da se pacijent stabilizuje, a potom ga odvedite u bolnicu.

Nemojte terati bolesnika da sedne, jer to može izazvati pad krvnog pritiska, pa je bolje da bude u ležećem polažaju.

PROČITAJTE: Ovo nikako ne smete da uradite sa sladoledom: Možete da se otrujete a mozak je prvi na udaru!

Ovo je tradicionalna kineska metoda koja se koristi godinama. Kineski stručnjaci tvrde kako je ova metoda 100 posto delotvorna i da zaista može pomoći da spasite nekog od moždanog udara.

Moždani udar je drugi uzrok smrti u svetu. Dakle, dobro zapamtite ovu metodu, jer možete nekome pomoći i spasiti mu život.

(BalkansPress / Novi.ba)

Scroll to top