BalkansPress

Dobro došli!

Ovo je 5 najboljih namirnica za seksualno zdravlje i kako da ih jedete.

1. Kurkuma

Ovaj žućkasti začin sadrži kurkumin, jedinjenje sa antiupalnim svojstvima. Studije pokazuju da ometa metabolisanje ćelija raka prostate. Nedavno japansko istraživanje potvrdilo je teoriju da kurkuma zaustavlja širenje ćelija ovog raka.

Savet:

Pomešajte mlevenu kurkumu s krompirom, začinite njome grilovane tikvice, dodajte je u kokice ili u skuvani pirinač i dobi­­će­­te suptilan kari šmek.

 

2. Lubenica

Istraživanje sprovedeno lane na Univerzitetu Ilinois pokazalo je da se rizik od razvijanja raka prostate smanjivao za po jedan odsto na svaka 2 mg likopena, koji su ispitanici uzimali dnevno. Ne zvuči kao neka cifra, ali 1,5 šolja lubenice sadrži 9-13 mg likopena.

Savet:

Stavite isečenu hladnu lubenicu u blender, dodajte kokosovu vodu i izmiksajte slaši (ledena letnja verzija smutija).

3 Srca artičoka

Nežna središta ovog bodljikavog povrća prava su skladišta ferulne kiseline, antioksidansa koji zaustavlja rast ćelija raka pankreasa. Nedavno italijansko istraživanje utvrdilo je da ishrana bazirana na ferilnim i kofeinskim kiselinama (koje se nalaze u kafi) može da smanji rizik od nastanka ovog raka.

Savet:

Prokuvajte cele artičoke dok ne omek­šaju, premažite ih maslinovim uljem i limunovim sokom, stavite ih na gril i okrećite povremeno dok ne potamne. Pospite ih solju, biberom i nanom.

 

4. Sardine

Ribe iz hladnih voda su pune omega 3 masnih kiselina, što prema mišljenju dr Dejvida A. Livaja, urologa, može povoljno uticati na zdravlje prostate. Ukoliko pojačate unos omega 3 kiselina, poboljšavate metaboličku stopu ćelija prostate nakon šest nedelja, kaže dr Livaj.

Savet:

Ublažite miris kombinujući iseckanu sardinu iz konzerve sa iseckanim skuvanim jajetom, grčkim jogurtom, limunovim sokom, solju i biberom.

5. Šargarepe

Isto jedinjenje koje je korisno za vid ujedno može da bude korisno i u zaštiti prostate. Muškarci koji su u toku jednog vijet­­namskog istra­živanja pojeli najviše šarga­­repe u grupi, bili su pod 65 odsto manjim rizikom da obole od raka prostate, u odnosu na one koji su jeli manje količine.

Zbog čega? Karoten u šargarepi je biološki dostupniji nego u drugim namirnicama. To znači da telo bolje apsorbuje taj nutrijent.

Savet:

Ne preskačite salatu sa šargarepom i suvim grožđem. Izrendajte šargarepu, dodajte šaku suvog grožđa, vinsko sirće i maslinovo ulje. Zači­­nite. Pojedite!

MH PREPORUKA

Velika činija zelene salate s paradajzom, krastavcem, brokolijem i balzamikom + šolja čilija od povrća ili supe + banana ili jabuka ili šaka malina + pola litre vode.

(BalkansPress / Izvor: Menshealth.rs)

 

 

 

Scroll to top