Odlična je i u borbi protiv holesterola i koronarnih bolesti srca.

Trava mokrica, koja raste u gotovo svakom dvorištu, poboljšava krvotok, memoriju i pozitivno utiče na celo telo!

Prepuna je korisnih supstanci - prava riznica vitamina C, E i K, koji pomažu sprečavanju nastanka krvnih ugrušaka. Takođe, sadrži gvožđe, magnezijum, kobalt.

Osim što je bogata esencijalnim materijama, trava mokrica naučno dokazano ima protivupalna, antiseptička, diuretska i hipotenzivna (snižava pritisak) svojstva. Odlična je i u borbi protiv holesterola i koronarnih bolesti srca. Naučnici su došli i do dokaza koji ukazuju da mokrica ima moć da vam sačuva i poboljša vid.

 

Seoski travari obilato je koriste, a naročito njen sok, za lečenje bolesti bubrega i jetre, ali i štitne žlezde i hemoroida. Kažu da je odlična za lečenje problematične kože sklone aknama i bubuljicama.

Dobra je protiv glavobolje, umora i za smirivanje nerava.  Ova biljka bez ukusa i mirisa takođe popravlja memoriju.

Pošto je puna vitamina E, sok od trave mokrice je neprocenjiv tretman protiv bora, koji ujedno čisti krvne sudove i pomaže izbacivanje štetnih materija. Trebalo bi ga biti tri puta dnevno po pola čaše tokom tri meseca, kako bi se unela količina vitamina E potrebna za ovakav efekat.

*FOTO: Shutterstock

Odlična je kada se konzumira kao salata - osvežavajuća je, a da biste dobili ukus, začinite je sa malo maslinovog ulja i sirćeta. Seckanu je možete koristiti kao začin u svim jelima.

PROČITAJTE: Uz ovih 10 namirnica koje imaju više gvožđa i od spanaća recite zbogom anemiji!

Ako želie da pripremite zalihe suve mokrice, sakupljajte je tokom cvetanja i ostavite da se suši senovitom kutku na temperaturi ne većoj od 40 stepeni. Čuvajte je u staklenoj tegli s poklopcem. Ako želite prah, izgnječite suve listove u avanu.

Napomena: Pre primene bilo kojeg vida prirodne medicine, posavetujte se sa vašim lekarom.

(BalkansPress / Izvor: Stil.kurir.rs)

Scroll to top