BalkansPress

Dobro došli!

Hrono ishrana je režim ishrane novijeg datuma, koji se preporučuje za mršavljenje, ali i održavanje kilaže.

Ovaj režim ishrane više izgleda kao princip koji možete pratiti tokom celog života, a ne samo kao sistem pravila neke dijete kojih ćete se pridržavati na neki određen period. Naravno, kao što svaka dijeta ima svoje pozitivne i negativne strane i ovoj  priči o hrono ishrani treba pristupiti sa oprezom.

 

Pozitivne strane Hrono ishrane su sledeće:

1. Program hrono ishrane vas uvodi u svet zdravog načina ishrane. Nisu isključene neke namirnice koje druge dijete isključuju. Namirnice su raspoređene u 3 ili više obroka u toku dana što je školski primer koji će vam preporučiti svaki nutricionista. Takođe, ono što je odlično u sistemu hrono ishrane je vreme konzumiranja obroka. Razmak od 3 do 4 sata između obroka je vreme za koje ćete taman dovoljno ogladniti (ako vas je prethodni obrok dovoljno, ali ne i previše zasitio). Pored toga, zdrav način ishrane se ogleda i u tome šo niste ograničeni brojem kalorija, količinom jela. Ovo nije ni potrebno jer pravilnim rasporedom namirnica realno ni ne možete biti gladni. Ovde se misli na onu istinsku glad, a ne glad izazvanu željom za nekim delikatnim namirnicama, jelu iz dosade ili zbog pojačanih emocija. Ukoliko se ovakvog režima ishrane pridržavate na duže staze, osetićite i zdravstvena poboljšanja, dakle ona se može primeniti i od nekih bolesti: povišenog nivoa šećera ili masti u organizmu. Zatim, ovo je princip kojeg sa određenim modifikacijama može da se pridržava kompletna porodica, pa čak i deca.

2. Upravo zbog toga što nema gladovanja i isključivog izbacivanja određenih namirnica, ova dijeta nema nus pojave u obliku jo-jo efekta, odnosno brzog vraćanja izgubljenih kilograma. Pomoću ove ishrane gubićete otprilike 4kg mesečno, a u nekim slučajevima i više.

 

3. Ishranom na 3-4 sata i rasporedom obroka da večera bude 2 sata prije spavanja, ne možete nikako imati užinu u obliku grickalica. Zatim nikako nije preporučljivo preskakti obroke i time dovesti sebe do izgladnjivanja i prekomernog jela pri nekom narednom obroku. To je posebno izraženo ako se preskoči jutarnji obrok. Dakle, doručak prema hronobiologiji treba biti najobilniji, najbogatiji, dok bi večera biti laganija. Doručak vam daje početnu energiju za aktivnosti tokom dana, a večera je lagana jer se u tim satima organizam priprema za odmor. Ovo je odlična stvar, jer je potrebno naviknuti organizam da se obroci rasporede pravilno i redovno, pa da to postane navika za celi život.

4. Ova ishrana preporučuje kombinovanje ugljenih hidrata i proteina životinjskog porekla samo ujutru, dok ovu kombinaciju treba potpuno izbeći za vreme ručka i večere, čak i kombinaciju mesa i povrća bogatog skrobom kao što su krompir i dok se voće i slatkiši mogu jesti samo u periodu između 16 i 18 časova, testenina i razna peciva se konzumiraju samo u periodu do 15 časova. Ovo je odlična navika za svakoga jer zaista kasni, visokokalorični obroci nisu preporučljivi nikome, a posebno onima koji žele omršaviti. Odlično je što slatkiši, u normalnoj količini, nisu isključeni, samo treba paziti na vreme njihovog konzumiranja.

 

Negativne strane Hrono ishrane:

1. Malo je nedostataka koje ima ova dijeta, ali osnovni nedostatak leži ne toliko u principu ishrane koliko u tome što ova dijeta podrazumeva veliku doslednost, samokontrolu i mnogo proučavanja namirnica koje unosite. Kako obroci nisu količinski ograničeni mnogima je teško pronaći pravu meru u jelu. Pored toga, teško je rasporediti obroke u toku dana na 3 sata, jer to zateva mnogo priprema i planiranja. Morali bi dosta obroka da pakujete i nosite na posao, ne bi li ispoštovali pravila ne preskakanja obroka i adekvatnog kombinovanjaVećini ljudi je lakše isključiti određene namirnice, nego paziti na sve te kombinacije i satnicu. Pored ovoga, mnoge demorališe nešto sporiji gubitak kilograma, jer je potrebno više od 10 dana ovakvog principa ishrane da bi imali značajne rezultate.

2. Grickanje između obroka nikako nije dozvoljeno pa čak ni užina u obliku voća, nekog peciva ili slično. Ovo se ne preporučuje ni deci, što je malo rigorozno s obzirom da deca obično troše dosta energije pa im raspored obroka na 3 sata može biti previše strog. Zašto uskratiti detetu jabuku ili neku drugu voćku između obroka, zatim šolju mleka ili neko domaće pecivo, ako znamo da će i pored toga moći bez problema pojesti sledeći obrok? Da li će ovakva zabrana zaista pomoći u smanjenju gojaznosti kod dece ili će im se želja još više povećavati pa će krišom jesti „zabranjene“ obroke? Takođe, vašem zdravlju i mršavljenju teško da će odmoći jutarnja užina u obliku voća. Šteta je ograničiti se na unos voća samo u popodnevne časove. Jeste da prekomerna količina voća deblja i da organizam crpi vitamine samo iz 100-200g dnevno pojedenog voća, ali nije pogrešno rasporediti 2-3 voćke u dvije užine između glavnih obroka.

 

3. Hrono nutricija pored toga što isključuje iz ishrane grickalice, gazirana i zaslađena pića, margarin, i ostale namirnice bogate trans-mastima, ne podržava nikako unos kravljeg mleka. Ona ga potpuno zabranjuje jer se smatra da mleko organizam teško vari. Dozvoljeni su svi drugi mlečni proizvodi, ali nikako nije dozvoljeno čisto kravlje mleko ili u kombinaciji sa kafom. Ovo je velika polemika koju vode nutricionisti. Unos kalcijuma možemo regulisati kroz ostale mlečne proizvode ili čak unosom nekog povrća kao što su brokule. Mada, ništa ne može namiriti potrebu kalcijuma u detetovom organizmu kao to može šolja mleka.

4. Na kraju problem fizičke aktivnosti koja se prema ovoj dijeti treba smanjiti. Nikako ne treba uvoditi teške vežbe. Određena je i tačna satnica za vežbanje, prije doručka, na prazan želudac, a nikako u večernjim satima. Ovo je pravilo koje je po nekima idealno, ali ga je izuzetno teško poštovati, ako želite imati utegnuto telo. Poznato je da samo napredniji program vežbanja može dati adekvatne rezultate. Naravno nije dobro iscrpljivanje, ali zašto ovo uskraćivati nekome ko ima dovoljno kondicije da radi i teže vežbe? Posebno je teško uskladiti vreme vežbanja. Obično mnogi imaju slobodno samo veče za fizičku aktivnost, pa zašto je totalno izbaciti ako ne možemo drugačije rasporediti svoj dan?

U svakom slučaju treba biti oprezan sa pravilima određenih dijeta, uvek ih treba kombinovati sa svojim načinom života. Kada ih prilagodimo tako da nam prijaju, da nam donose rezultate i ne isključuju neke zdrave namirnice tada ćemo i imati trajne, zadovoljavajuće rezultate.

 

(HranaKaoLek.rs)

Scroll to top