U nastavku saznajte koji signali prate ovo stanje i šta da preuzmete.

Skrivena glad je stanje koje se znatno odražava na stanje organizma i po svetskoj zdravstvenoj organizaciji se definiše kao nedostatak ključnih vitamina, minerala i nutijenata.

Svi znamo da je kvalitetna ishrana temelj zdravlja i da su našem telu preko potrebni ključni vitamini i minerali da bi funkcionisalo. Kada vitalni nutrijenti nedostaju, organi možda neće da rade kako bi trebali, a to može da se manifestuje loše po naše zdravlje.

 

Skrivena glad se javlja kada hrana koju konzumiramo, iako može da napuni želudac, ne zadovoljava naše prehrambene potrebe. Ukazuje na to da hrana nema dovoljno hranljivih sastojaka koji su ključni za rast, razvoj i optimalno funkcionisanje organizma.

Procenjuje se da dve milijarde ljudi širom sveta pati od nedostataka vitamina i minerala, te nekih drugih nutrijenata, od kojih je najčešći nedostatak gvožđa.

*FOTO: profimedia

Skrivena glad se može pojaviti kod svakoga ko ne prati dobro izbalansiranu ishranu.

Teško se dijagnostifikuje jer možda nema neće imati vidljive simptome, pa često mislimo da smo umorni ili da nas boli glava, a ustvari smo gladni.

Vremenom, nedostaci u ovim hranljivim sastojcima mogu dovesti do brojnih ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su oštećenje vida, narušavanje imunog sistema i anemija.

 

Najčešći nedostaci su vitamin A, jod i gvožđe. Vremenom to može da dovede do brojnih ozbiljnih zdravstvenih problema, kao što je oštećenje vida, narušavanje imunog sistema i anemija.

Uobičajeni signali koji ukazuju na mogući manjak gvožđa su ekstremni umor, slabost, bleda koža, hladni ekstremiteti, kratkoća daha tokom vežbanja i hodanja, slab apetit, te bolan jezik i teško gutanje.

PROČITAJTE: NISTE NI ZNALI KOLIKO SU ZDRAVE Prezrele banane leče ovih 9 zdravstvenih tegoba!

Međutim, bitno je znati da gvožđe nije jedino koje može da utiče na formiranje crvenih krvnih zrnaca. Vitamin B12 i folna kiselina su takođe hranljive materije koje utiču na razvoj eritrocita. Kada ih ne dobijete dovoljno, možete osetiti manjak koncentracije, trnce u rukama i nogama, česte glavobolje, pa čak i depresiju.

(BalkansPress / Izvor: Stil)

Scroll to top